KADA AMERIČKI SAN POSTANE NOĆNA MORA: Prevarantice potjerale 36 obitelji iz BiH na prosjački štap!

Pixabay

Dvije prevarantice iz BiH i SAD-a prevarile su 36 obitelji iz Bosne i Hercegovine te im pritom uzele 140 tisuća dolara! Obećale su im pomoći u ubrzanom dobivanju vize za useljenje za SAD, a oni su na kraju ostali bez ičega. Rasprodali su imovinu, a dobili krivotvorene američke dokumente, objavio je Centar za istraživačko novinarstvo (CIN).

Mjesecima su Ajša Ramić iz Visokog i Merjem Mirsada Veladžić, njezina partnerica s Floride u SAD-u vrebale žrtve iz BiH preko Facebook oglasa. Snimile su video zapis u kojem su, predstavljajući se lažno kao suradnice američkog veleposlanstva u Sarajevu, nudile mogućnost laganog dobivanja američke vize.

Za svoje “usluge” naplaćivale su po 5000 dolara za posredovanje u ugovaranju razgovora u američkom veleposlanstvu u Sarajevu za dobivanje useljeničke vize.

Obitelji su se poveselile jer su na taj način pomislile kako će im se ostvariti dugogodišnji san. Tako je, ništa ne sluteći, 36 obitelji potpisalo ugovore o suradnji s “posrednicama” jer su bili uvjereni da iza njih stoji veleposlanstvo SAD-a.

Klijentima su izdavale krivotvorene dokumente, a s veleposlanstvom SAD-a u BiH nisu imale nikakvih kontakata.Članovi 14 obitelji s kojima su novinari CIN-a razgovarali rekli su da im je suradnja s ovim ženama donijela razočaranje i sramotu.

“Izvisili smo, prevareni smo”, rekao je Džemal Filan, koji neuspješno pokušava vratiti uplaćeni novac. Naime, svog je bratića htio odvesti u SAD.

No, kako je sve počelo? Merjem Mirsada Veladžić iz Žepča se doselila u Jacksonville na Floridi 2017. Uz posao u tvornici od 2018. godine osnovala je administrativni servis za prevođenje i pomoć starijim sugrađanima koji se nisu dobro snalazili u američkom administrativnom sustavu. U proljeće ove godine povezala se s mladom pravnicom Ajšom Ramiš iz Visokog. Tada su dogovorile biznis s izdavanjem lažnih viza za SAD.

Iz američkog veleposlanstva u Sarajevu su objasnili kako ne postoji posredništvo s izdavanjem useljeničkih viza. Svatko se može sam uvjeriti da se može jedino osobno aplicirati.

“Ne radimo ni s kakvom vanjskom strankom, odnosno agentom posrednikom”, rekao je konzul Martin Thomen.

Dodao je kako se ne plaća unaprijed izdavanje vize.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI