JURIČAN PISAO BORASU: ‘Žalosti me što me nisi predložio za počasni doktorat’

Foto: Igor Kralj/Pixsell

Redatelj Dario Juričan na svom Facebooku se obratio Damiru Borasu, rektoru Sveučilišta u Zagrebu, koji će povodom Dana Sveučilišta, dodijeliti 23 počasna zvanja i titule professor emeritus umirovljenim profesorima Sveučilišta u Zagrebu, nagrade ‘Fran Bošnjaković’, ‘Andrija Mohorovičić’, ‘Andrija Štampar’ i Ars summa universitatis za godinu 2021., te zlatnu počasnu medalju Sveučilišta u Zagrebu.

Juričan kaže kako ga žalosti što i on nije predložen za počasni doktorat te ga pita zar ne prati po medijima tko kadrovira ljude po Zagrebačkom Holdingu.

Prenosimo njegovu objavu.

“Danas je eto taj dan kad uzoriti kardinal dr.sc.h.c. Josip Bozanić, Veliki kancelar Katoličkoga bogoslovnoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i nadbiskup metropolit Zagrebačke nadbiskupije dobiva nagradu od tebe, dragi moj Damire, u HNK, nego gdje drugdje, „za izniman doprinos u promicanju teoloških znanosti i afirmaciji hrvatskoga identiteta i hrvatske kulturne baštine na Sveučilištu u Zagrebu.“ Toliko puno zasluga da je sve stalo u jednu jedinu rečenicu…

Od 36 nagrada koje ti danas dijeliš, u mirovini su čak 23 osobe, jedna je preminula ili ako hoćeš u postocima – među onima koje ćeš ti danas pomaziti, njih 67 posto nisu u redovnom radnom odnosu na Sveučilištu. Lakše ih je voljeti i dati im nagrade kad su malo dalje, u mirovini, bez utjecaja i želje da se talasa, zar ne, dobri moj Damire?



Otvorit ću ti dušu – žalosti me što me nisi predložio za počasni doktorat. A sve imaš spremno u ladici, spis s imenom Milan Bandić… Lijepo bi mi sada sjele sve te krepke i bogobojazne rečenice koje si namijenio mom imenjaku, prerano preminulom zagrebačkom gradonačelniku.

Zanemaruješ me Damire. Pa zar ti ne pratiš medije tko je kadrovik u sjeni u Zagrebačkom holdingu? Kako ćemo sada u kombinaciju, ako mi nisi bacio neku kost, primjerice doktorat?
A što će tek biti kad dobijem iskaznicu HDZ-a na koju sam aplicirao prošli tjedan?

Trgni se, Damire! Barem ti znaš kako ide igra, i što se dešava onima koji zanemaruju okolinu i ne dijele – vidi Sanadera! Ti godinama plivaš među roktavcima koje si postavio oko sebe i kojima si dijelio lovorike, apanaže i držao im leđa, dok si ti nježno za Rektorat naručivao tisuće buteljki vina preko uvaženog dekana Zorana Grgića s Agronomije. A taj isto sad može plakati jer niti on nije osvanuo na tvojoj listi iako je pajdi lovcu, generalu Mladenu Markaču, sredio doktorat.

Jer tako to ide, podmazuje se na sve strane, a da bi se vrijedna sveučilišna mašina mogla vrtiti – u mjestu.

I da može biti primjer studentima da je najvažnija lekcija koju mogu naučiti na Sveučilištu: mašina nikad ne staje, koliko god pokvarena bila!

Lajkam da će nagradu dobiti i cijenjeni Ivo Josipović. Ako se za mene založi samo pola od onoga koliko se ranije zalagao za Bandićev doktorat, doktorat mi ne gine!

Ma sve bih ti oprostio, moj Damire, da si barem zaigranom ministru Ivanu Malenici, kao maloj svinjici, dao neki biser, pa da imamo razloga otvoriti te buteljke, da zajedno rokčemo i skvičimo dok se krade vrijeme”, piše Juričan.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI