JURČIĆ O INFLACIJI I EKONOMSKOJ SITUACIJI: ‘Inflacija bi se mogla smiriti do kraja godine, ako se smiri rat u Ukrajini’

Darko Tomas/Cropix

Rekordnu inflaciju i neizvjesnu ekonomsku budućnost u Hrvatskoj za N1 je komentirao Ljubo Jurčić, profesor sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta.

“Mislim da ovo još nije najgore. Inflacija donosi potražnju koja sad dolazi od turista pa se dižu cijene, industrijske cijene i veleprodajne cijene rastu i to će se preliti u maloprodaju”, rekao je Jurčić.

Istaknuo je da bi se inflacija mogla početi smirivati do kraja godine, ako se smiri i rat u Ukrajini.

Na pitanje koje sve manevarske prostore ima Vlada, Jurčić je odgovorio da nam “prihodi rastu, ali i inflacija raste”.

“S druge strane, inflacija ima svoje troškove. Ona je 12 posto, plaća je ista, kupovna moć građana je minus 12 posto, a ako se prenese na ekonomiju, to je gubitak za društvo. Gubitak se pokriva kompenziranjem negativnog utjecaja na građane i na gospodrastvo. Bili smo protiv toga da se svima isto smanji. Imamo ključne sektore koje treba spašavati, njima treba pomoći. Šteta od inflacije će biti oko 15 milijardi kuna, oko 3 posto BDP-a. Pitanje je je li politička podluka takva da se Vlada isprsi za to i pokrije sve, a to zahtijeva kreativniju ekonomsku politiku. Sadašnji ministar financija obećava takav pristup, ali je pitanje ima li vremena. Narod će živjeti, ali će živjeti lošije i tu treba intervenirati”, naglasio je.Komentirajući izjavu novog ministra financija Marka Primorca da sad nije vrijeme za uvođenje poreza na nekretnine, istaknuo je da “porez na imovinu treba uvesti”.

“Pričao sam o tome i prije 15 godina, ali nisu svi građani u istoj poziciji, načinu stjecanja itd. Svaki porez na imovinu se plaća kod dohotka. Kad bismo imali razliku o stečenoj imovini, selekciju strukturu stjecanja imovine i prema tome napraviti politiku oporezivanja, ne svima isto”, rekao je Jurčić.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI