JURČIĆ KOMENTIRAO INFLACIJU, UVOĐENJE EURA I CIJENE: Evo za koga je euro ‘dobar’, a za koga ‘nije dobar’

Darko Tomas/Cropix

Gospodarska situacija sve je teža, inflacija prijeti, standard je sve niži…do kada će to trajati i može li se uopće nešto prognozirati kakva će nam biti budućnost, za N1 je govorio ekonomski analitičar Ljubo Jurčić.

Rekao je kako će nas “malo deformirati turistička sezona jer su kod nas usluge jeftinije”.

“Kad taj proces prođe, mi potkraj sedmog mjeseca ulazimo u mehanizam, možemo od desetog mjeseca očekivati da će doći do smirivanja cijena. Pitanje je u višoj sili kakvu politiku voditi, morate imati dovoljno energije, hrane i lijekova tada se ne pita cijena i štampa se novac i tu je problem što mi nećemo imati vlastitu valutu”, istaknuo je ekonomski analitičar.

Osvrnuo se na posljedice potresa u Zagrebu i na Banovini. Naglasio je kako je u potresu porušeno dosta toga, a “sad mi molimo novac iz Europske unije”.

Na upit o tome zašto Hrvatska u ranijim krizama nije ubrzano tiskala novac, jer je imala vlastitu valutu, Jurčić je odgovorio da se “to nije radilo zbog tečajne politike”.



“Monetarna politika je u interesu stranog kapitala i trgovaca, a ne za domaće i zato mi idemo prema dnu Europe i zato je moja sadašnja poruka ta da će Hrvatska biti stabilna na dnu Europe. Imat ćemo super kreditni rejting, jer nećemo biti zaduženi, ali nećemo biti ni bogati. Neće nas nitko moći ugroziti”, rekao je Jurčić.

Na kraju je zaključio kako je “euro dobar za obične građane, ako imaju veliku plaću, za strani kapital, trgovce i banke, no za hrvatsku proizvodnju sigurno nije dobar”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI