JUGOSLAVENSKI ADMIRAL PREMINUO U 101. GODINI: Bio je uvjeren kako je JNA trebala zauzeti Zagreb

Foto: Wikimedia

Umirovljeni admiral flote Jugoslovenske Ratne Mornarice Branko Mamula, preminuo je sinoć u 101. godini života.

Mamula je preminuo od posljedica koronavirusa, u svom stanu u Tivtu gdje je živio posljednjih dvadesetak godina sa suprugom, javljaju crnogorski mediji.

Mamula je rođen 30. svibnja 1921. godine u selu Slavsko Polje u općini Vrginmost.

Osnovnu školu je završio u rodnom selu, četiri razreda Realne gimnazije u Glini, a Državnu trgovačku akademiju u Karlovcu.

Sudionik je Narodnooslobodilačkog rata i nositelj Partizanske spomenice 1941.godine Početkom 90-ih godina kao umirovljeni ministar obrane nije bio pobornikom samostalnosti Hrvatske. Ostao je do kraja vjeran ideji jugoslavenstva.



Prije 10 godina je u intervjuu za beogradske novine Politika rekao kako se ‘ Vukovar uopće nije morao dogoditi’. Taj potez smatra dijelom ‘porazne politike’ koja je upravljala snagama JNA, a za rat oko Dubrovnika je kazao kako mu je najmanje jasan i logičan.

Bio je uvjeren kako je JNA trebala zauzeti Zagreb, jer je njena zadaća bila očuvanje teritorija te države, a za raspad Jugoslavije optužio je komuniste. Smatrao je da je JNA pogriješila što nije izvršila državni udar, već je dopustila srpskom nacionalizmu da zemlju uništi.

Mediji su ga svojedbno nazivali jednim od posljednjih svjedoka stvaranja i uništenja Titove Jugoslavije.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI