Josipović: Predsjednik sa svojom specifičnom ustavnom pozicijom simbolizira nacionalno jedinstvo, volio bih da se predomisli

screenshot

Predsjednik Republike Zoran Milanović neće u srijedu, 22. srpnja, doći na konstituirajuću sjednicu 10. saziva Hrvatskoga sabora, a s tom se odlukom bivši predsjednik Ivo Josipović ne slaže. On smatra da je konstituirajuća sjednica Sabora društveni ritual koji služi jačanju legitimiteta državnim institucijama.

“Bilo bi dobro da predsjednik Milanović bude na konstituirajućoj sjednici Sabora. Točno je da je svoju ustavnu obavezu ispunio njenim sazivanjem. Ali, funkcija predsjednika je više od formalno propisanih zadaća. Predsjednik kao nadstranačka osoba sa svojom specifičnom ustavnom pozicijom simbolizira nacionalno jedinstvo. Njegova nazočnost na određeni način nosi i poruku poštovanja i želje za uspješnim radom novom Saboru i budućoj Vladi”, rekao je Josipović za Večernji list i dodao:

“Uostalom, s njima njegov rad ima mnogo zajedničkih točaka. Konstituirajuća sjednica spada, kao i inauguracija predsjednika, u društvene rituale koji na suptilan, politički i psihološki način, služe jačanju legitimiteta državnim institucijama. Volio bih da se predsjednik Milanović predomisli. Time bi pokazao, ne slabost, već političku snagu i mudrost”, smatra Josipović.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI