JOSIPOVIĆ O VUČIĆEVOM SRPSKOM SVETU: ‘To je cijela filozofija koja zadire u druge države i koja izaziva zebnju’

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Bivši predsjednik Ivo Josipović rekao je kako je sastanak predjednika Zorana Milanovića i Bakira Izetbegovića dobra vijest.

“Uvijek je jako tanka ta linija prijateljskog posredovanja i pomoći, a gdje počinje miješanje u unutarnje poslove druge države. Posebno su na to osjetljivi bošnjački predstavnici i mediji u susjednoj državi. Tko hoće kritizirati takav čisto politički susret, mogao bi pitati razgovara li predsjednik države s jednim političkim predstavnikom ili pravnim partnerom. Dobro je da je Milanović razgovarao s Izetbegovićem. Više puta sam razgovarao s formalnim i neformalnim predstavnicima. Ako rezultat bude neka pozitiva, bit ću jako zadovoljan”, kazao je Josipović za N1.

Upitan je kako ocjenjuje koketiranje hrvatskih političara sa srpskim članom Predsjedništva Miloradom Dodikom.


“To je prirodno prelijevanje koje sa strane ne izgleda dosljedno, a nije ni najbolje mehanizam rješavanje odnosa”, smatra Josipović.

Kazao je da su šanse da RS osnuje svoju vojsku nikakve i da je to vrlo opasno.“Kad bi se to dogodilo opet bi se preslagivala savezništva. Nadam se da za takav potez Dodik ne bi dobio podršku hrvatskih političara”, kazao je Josipović koji je o mogućem utjecaju Rusije na događanja na Kosovu kazao: “Šah igraju dvoje. Ne bi valjalo da se ta ploča na kojoj igraju svoju partiju premjesti ovdje. Iako je velika istina da vam nitko ne može gurnuti pušku u ruke ako vi to ne želite”, kazao je bivši predsjednik. Nada se da će političari u regiji odbiti ideju da budu šahovski pijuni u toj igri.

Na pitanja o “srpskom svetu” kaže da je to ozbiljan izazov jer je “aluzija na Miloševićevu politiku i sintagmu svi Srbi u jednoj državi”.

Vučić je danas najozbiljniji generator nestabilnosti u regiji. On će to obrazložiti interesima zemlje, naroda, ovoga, onoga, ali nije dobro. To je cijela filozofija koja zadire u druge države i koja izaziva zebnju. Nadam se da će u Srbiji s vremenom biti druga, drugačija politika, bez obzira tko je na čelu”, kazao je Josipović.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI