JOSIPOVIĆ O ODLUCI NA OPĆOJ SJEDNICI VRHOVNOG SUDA: ‘Mrčela je dobar sudac, ali potpuno nekritičan prema stanju u pravosuđu’

screenshot

Na općoj sjednici Vrhovnog suda 29 sudaca podržalo je Marina Mrčelu kao kandidata za predsjednika toga Suda, a Radovana Dobronića kojeg je predložio predsjednik Zoran Milanović podržala su samo četiri suca.

Bivši predsjednik Ivo Josipović je rekao kako smatra da je ishod opće sjednice Vrhovnog suda bio očekivan.

“Sudac Mrčela je vršitelj dužnosti i dobar je sudac. On ima jedan kapitalni nedostatak, a to je da je potpuno nekritičan prema stanju u pravosuđu. Vidimo da nažalost svako malo imamo neke korupcijske skandale i čudne odluke. Mislim da je predsjednik Republike u pravu kad inzistira na nekome tko je ipak spreman pokazati određenu inicijativu za promjenom”, rekao je Josipović.


Dodao je kako je cijela ta priča oko predsjednika Vrhovnog suda imala pozadinu u sukobu premijera i predsjednika.

“Mislim da je u tom kontekstu Ustavni sud donio skandaloznu odluku. Jer odredbe zakona ne samo da su izričito protivne Ustavu, što Ustavni sud nije htio reći, nego je procedura besmislena”, kazao je Josipović.Smatra da je Milanović pokazao dugi nos pučistima jer je on “svog kandidata obznanio i prije odluke saborskog odbora i prije opće sjednice Vrhovnog suda poručujući da su ustvari nevažni”.

“Vrhovni sud nije nevažan, ali je u dijelu koji se odnosi na kazneno sudovanje sebe učinio nevažnim jer je inicijativa o Visokom kaznenom sudu došla otamo. Visoki kazneni sud je praktički lišio drugostupanjske nadležnosti Vrhovni sud”, naglasio je Josipović.

“Neizbor nekog kandidata koji je spreman razmišljati ‘out of the box’ je zapravo jedan ozbiljan pokušaj konzerviranja sadašnjih loših odluka”, zaključio je Josipović za N1.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI