JOŠ SE SITNO BROJI DO SVEČANOG OTVORENJA: Evo kako će izgledati protokol i tko će biti pozvan

Najveća investicija zadnjih godina zasigurno je Pelješki most čije će svečano otvorenje biti 26. srpnja.

Prvi automobil koji će na svečanom otvorenju oko 22 sata prijeći Pelješki most bit će Rimac Nevera, najmoćniji električni automobil današnjice, koji je proizveden u hrvatskoj tvrtki Rimac Automobili. Na mostu će se susresti s automobilom trostrukog europskog prvaka Nike Pulića, objavio je Jutarnji list.

Nakon prijelaza i vatrometa, preko mosta će se provozati i 40 pripadnika prve i četvrte gardijske brigade na motociklima.

Svečana ceremonija otvaranja Pelješkog mosta počet će u 20,15 sati izravnim prijenosom na HRT-u. Završit će nakon 22 sata kada će uz Himnu slobodi krenuti vatromet i bakljada na brodicama ispod mosta.

Još se ne zna ni protokol ni konačan popis uzvanika. Zainteresiranih je puno, a mjesta u službenom programu i na prostoru gdje će se odvijati svečanost malo.Na svečano otvaranje pozvana je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, jer je većinu projekta sufinancirala Europska unija.

U Vladi još čekaju konačnu potvrdu njezinog dolaska pa se zbog toga još uvijek ne može utvrditi konačni protokol, uzvanici i govornici.

Uzvanicima bi se video porukom trebao obratiti i kineski premijer Li Keqiang, budući da je Pelješki most gradila kineska tvrtka China Road and Bridge Corporation (CRBC). Inače, on je posjetio gradilište 2019. kada je bio u službenom posjetu Hrvatskoj.

Poznato je da će na otvorenju biti predsjednik Vlade Andrej Plenković sa suradnicima i ministrima, predsjednik Sabora Gordan Jandroković, a pozvat će i predsjednika Republike Zorana Milanovića.

Iako se u početku planiralo da se most pusti za pješake, to zbog pirotehnike koja će biti na sredini mosta neće biti moguće. Mostom će moći proći pješaci, oni koji to bude htjeli samo do prvog pilona s jedne i druge strane, iako je on zapravo namijenjen za vozila.

Iako su Hrvatske ceste postavile tablu na kojoj piše “most Pelješac”, to je zapravo bio samo radni naziv, a most će se službeno zvati Pelješki most i prije samog otvorenja postavit će se nova tabla s novim imenom.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI