JOŠ JEDNA STRANKA NA POLITIČKOM NEBU: Karolina Vidović Krišto osniva ‘Odlučnost i pravednost’, evo tko će sve moći biti član

Foto: Damjan Tadić/Cropix

Saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto potkraj tjedna pokreće osnivačku skupštinu nove stranke Odlučnost i pravednost. Nekoliko dana kasnije javnosti će biti predstavljeno stranačko vodstvo, a već postoji i pristupnica na kojoj će se od potencijalnih članova OIP-a tražiti i odgovori na neka pitanja koja nisu uobičajena u hrvatskoj politici, objavio je Novi list.

Stranke koje bi ideološki trebale biti bliske OIP-u, poput HDZ-a, Domovinskog pokreta i Hrvatskih suverenista, imaju klasične pristupnice u koje novi članovi moraju upisati osnovne osobne podatke. Svatko tko se želi učlaniti u HDZ i DP još mora otkriti je li prije toga pripadao nekoj drugoj stranci.

No, svi koji se namjeravaju pridružiti OIP-u trebaju računati s tim da će se prethodno izjašnjavati o eventualnom članstvu u “tajnim službama totalitarnih sustava”, na koji način i u kojoj ulozi, zatim o sudjelovanju u procesu pretvorbe i privatizacije te jesu li osuđeni i za koja kaznena djela.

Prema tim kriterijima OIP će provesti svojevrsnu lustraciju, koja neće biti vezana isključivo za vrijeme prije demokratskih promjena nego će obuhvatiti i razdoblje Franje Tuđmana.

“Cilj naše stranke bit će urediti državu, uspostaviti u njoj funkcionalnu vladavinu prava, koja podrazumijeva transparentnost. Ako nam je to imperativ na državnoj razini, onda se ne možemo različito ponašati unutar stranke, koja ne može biti netransparentno organizirana. Očekujemo da će svatko iskreno odgovoriti na pitanja o pripadnosti totalitarnim tajnim službama i sudjelovanju u pretvorbi i privatizaciji. Potom ćemo mi kao stranka ocijeniti bi li se članstvo nekoga tko pozitivno odgovori na ta pitanja kosilo s našim temeljnim programskim načelima. Naravno da bi nezakonito djelovanje pojedinca protiv vrijednosti za koje se OIP zalaže, njega diskvalificiralo za članstvo naše stranke. Konkretno, jedan Vladimir Šeks, za kojeg se zna da je radio za Udbu ili Emil Tedeschi, čija je uloga u pretvorbi i privatizaciji poznata, nikako se ne bi mogli učlaniti u Odlučnost i pravednost. Odnosi se to na sve ljude s takvim životopisom”, rekla je Karolina Vidović Krišto za Novi list.



Dodala je kako stranka nije policija te da nikakva njezina tijela neće provjeravati istinitost odgovora na pristupnici. No, ako se ispostavi da je netko zatajio povezanost s komunističkom tajnom policijom ili protuzakonitom pretvorbom uslijediti sankcije i  izbacivanje iz OIP-a.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI