JOKIĆ ŽESTOKO U RADIJSKOM ETERU: ‘POLITIČARE TREBA NOGOM U JA**’: Nije se uspio suzdržati i rekao im što ih ide!

Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Boris Jokić bivši voditelj kulikularne reforme  gostovao je u programu Otvorenog radija gdje je govorio o obrazovnoj reformi i iznio nekoliko vrlo zanimljivih činjenica i opaski.

Jokić se založio za vanjskovrednovanje od petog razreda osnovne škole kako bi profesori mogli reći učenicima u čemu su zapravo dobri.

“To sve stoji. Naime, da je Hrvatska imalo pametna i da je obrazovna politika pametna, uvela bi, uz školsko ocjenjivanje, i vanjsko vrednovanje od petog razreda osnovne škole. Ali ne ono kao malu maturu, da su u jednom trenutku pod ne znam čim, nego daj nastavniku povijesti ili hrvatskog od petog razreda mogućnost da primjeni na učenicima neke standardizirane testove, da da učenicima u petom razredu povratnu informaciju “u ovome si dobar, u ovome nisi””, kaže Jokić.

Upravo bi takav sustav kaže Jokić doveo do puno manjeg pritiska na roditelje.

“Kad bi ga tako pratili u petom, šestom, sedmom i osmom razredu, osim ove ocjene koja ostaje kod nastavnika, imali bi profil učenika po vanjskim mjerilima. Pa bi se znalo da je Filip možda bolji od ostataka učenika u Zagrebu vezano uz povijest, a da je Ivana super u matematici. To praćenje omogućilo bi objektivnije ocjenjivanje, ali i odmak pritiska roditelja. Naime, onda ja kao roditelj Brune ne bih mogao reći da je moj Bruno najbolji u tjelesnom, a Bruno ko zna gdje. Ili da je Filip najbolji u zemljopisu kad se pokazuje da Filip baš i nije. Tako se objektivizira ocjenjivanje, smanjuje pritisak roditelja, a ti, Ivana, dobivaš povratnu informaciju gdje si”, kaže Jokić.



“Samo ta informacija, da to naprave, unaprijedili bi školstvo 20 godina. Ali.. bolje na šutim”, rekao je Jokić.

Na pitanje na koga treba napraviti pritisak da se to uvede Jokić nije imao puno dvojbi i to je slikovito objasnio.

“Pa treba, ja se ispričavam slušateljima i slušateljicama Otvorenog radija, treba milom ali i nogom u jaja političare. I to, budući da su većina muškarci, nogom izravno u jaja i reći otvoreno da je obrazovanje najvažnija stvar u ovoj zemlji”, rekao je Jokić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI