JOHNSON USPOREDIO UKRAJINU S BREXITOM: Europski diplomati obratili mu se preko Twittera

Wikimedia Commons

Britanski premijer Boris Johnson usporedio je rat u Ukrajini s Brexitom. Time je izazvao bijes nekih europskih diplomata i kolega iz vlastite stranke, piše Times.

Rekao je to tijekom kongresa Konzervativne stranke u Blackpoolu, a prisutan je bio i ukrajinski veleposlanik u London Vadim Pristaiko.

“Znam da instinkt našim ljudima svaki put govori da izaberu slobodu, baš kao i Ukrajincima. Mogu vam dati nekoliko primjera: kada su Britanci u velikom broju glasovala za Brexit, ne vjerujem da je to bilo zato što su bili pomalo neprijateljski nastrojeni prema strancima, nego zato su htjeli biti slobodni i raditi stvari drugačije”, kazao je.

Bivši predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk ocijenio je da su Johnsonovi komentari uvredljivi.

“Još uvijek se sjećam entuzijazma Putina i Trumpa nakon rezultata referenduma. Borise, tvoje riječi vrijeđaju Ukrajince, Britance i zdrav razum”, napisao je na Twitteru.



“Ako želimo u konačnici pobijediti Putina, moramo imati međunarodno liderstvo i jedinstvo. Usporedivši borbu ukrajinskog naroda protiv Putinove tiranije s Britancima koji su glasovali za Brexit narušio je ugled državništva koji smo počeli graditi”, rekao je Tobias Ellwood, šef parlamentarnog odbora za obranu.

“Da sam Ukrajinac, bio bih uvrijeđen. Da sam Britanac, bilo bi me sram. Kao francuski diplomat, neću ništa komentirati na Twitteru”, napisao je Phillippe Errera.

“Boris Johnson je nacionalna sramota. Njegovo glupiranje je u suprotnosti s hrabrim vodstvom Volodimira Zelenskog. Usporediti referendum sa ženama i dlecom koji bježe od Putinovih bombi je uvreda svakom Ukrajincu”, komentirao je Ed Davey, vođa Liberalnih demokrata.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI