Ježić na suđenju: “Sanader mi je rekao da očekuje 10 milijuna eura od Mola”

screenshot

Ravnateljica Uskoka Vanja Marušić rekla je kako nikakvog dogovora s Ježićem nije bilo niti će biti. Ježić je počeo svjedočiti te je kazao kako je bivšeg premijera upoznao 2000. na večeri koju je organizirao Mladen Barišić.

Nakon što je u prosincu zbog bolesti optuženog Ive Sanadera odgođeno, danas je nastavljeno ponovljeno suđenje u aferi Ina-MOL. Na redu je svjedočenje Roberta Ježića.

“Svaki građanin Republike Hrvatske ima pravo na pošteno suđenje, a ja u ovom predmetu nemam. Naime svjedok Robert Ježić koji je opisao događaje u kojem je tobože primio mito za mene bio bi počinitelj. On nije optužen zato što se dogovorio s tužiteljstvom da zauzvrat tereti mene”,  rekao je Ivo Sanader.

Ravnateljica Uskoka Vanja Marušić rekla je kako nikakvog dogovora s Ježićem nije bilo niti će biti. Ježić je počeo svjedočiti te je kazao kako je bivšeg premijera upoznao 2000. na večeri koju je organizirao Mladen Barišić.

“S vremenom smo se počeli više družiti i na tjednoj razini i to po ručkovima u središnjici stranke, Vladi i kod Sanadera u kući. Pričali smo o politici, stranci i o nogometu. Bili samo dosta bliski no više poznanici nego prijatelji. Tako je bilo do 2008.”,  rekao je Ježić.

“Krajem 2008. rekao mi je kako očekuje primitak veće svote novca i kako bi se to moglo realizirati. Početkom 2009. rekao je da očekuje 10 mil. eura od Mola i da vidim kako bi se to moglo realizirati”, svjedočio je Ježić.Na novom suđenju za primanje mita kako bi mađarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini uz Sanadera je optužen i direktor MOL-a Zsolt Hernadi iako i dalje nedostupan hrvatskom pravosuđu.

Iako je isprva govorio da će novac vratiti čak i ako Sanader ne bude osuđen Ježić je kasnije promijenio priču. Nakon što je presuda Sanaderu od 8,5 godina zatvora postala pravomoćna iz Švicarske je poručio da mu ona nije dostavljena, a kada ju je ukinuo Ustavni sud izjavio je da za povrat novca nema temelja jer nema pravomoćne presude.

Ponovljeno suđenje Sanaderu i nedostupnom Hernadiju počelo je na zagrebačkom Županijskom sudu 23. listopada. Sanader je tada odbacio sve optužbe, kao i na prvom suđenju na kojem je Hernadi još nije bio optužen.

Osim za prepuštanje upravljačkih prava u Ini, za što je preko tvrtke Roberta Ježića navodno trebao primiti 10 milijuna eura, Uskok Sanadera u slučaju Ina-MOL tereti i da je s Hernadijem dogovorio izdvajanje nerentabilnog dijela plinskog poslovanja iz Ine. Optužnicom je predloženo i da Sanader, ako ga se osudi i presuda postane pravomoćnom, državi vrati 10 milijuna eura.

Sanader i Ježić dijelili su optuženičku klupu u slučaju HEP-Dioki u kojem su u listopadu nepravomoćno oslobođeni krivnje za prodaju jeftine struje Diokiju na štetu HEP-a i davanje zajma toj Ježićevoj tvrtki, pišu 24sata.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI