JESENSKI OBRAČUN U STRANCI: Plenković bi zamijenio stare HDZ-ovce, ali ne zna koga bi postavio

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Turbulentan period u vladajućim redovima nagovijestili su novi unutarstranački izbori u HDZ-u na kojima će se birati predstavnici lokalnih organizacija.

Imao je Plenković za te izbore velike, pomalo megalomanske planove, pa je tako htio napokon provesti proces pomlađivanja stranke, a ujedno u HDZ uvesti ljude od posebnog povjerenja kako bi mogao rukovoditi takozvanim stranačkim terenom, koji mu se i na nedavno održanim lokalnim izborima pokazao kao slaba točka jer HDZ na tim izborima nije ispunio očekivanja.

Koje svoje ljude, jedno je od pitanja koje se nameću Plenkoviću, pred kojim je ponovno oživjela ista stara slabost.

HDZ je, naime, stranka koja oskudijeva kvalitetnim i prepoznatljivim kadrovima koji bi na lokalnoj razini mogli, znali i bili spremni na zaokret i modernizaciju za kakvu se Plenković zalaže. Uz to, upitno je kakvu bi prođu njegova takozvana politika centra imala u lokalnim sredinama u kojima je HDZ poražen, pa i kažnjen na izborima baš zbog Plenkovićeva ideološkog zaokreta stranačke politike.

Pred Plenkovićem je mnogo dvojbi, ali i mnogo problema, jasno mu je to do znanja dao stranački kapitalac Ante Sanader. HDZ-ov tajnik i prvi čovjek splitsko-dalmatinskog HDZ-a našao se na premijerovu popisu za otpis odmah nakon lokalnih izbora, kada je postalo jasno da su izgubili vlast u Splitu, ali i da je stranačka pozicija upitna i na razini županije. Plenkovićeva zamisao o Sanaderovu umirovljenju nije najbolje sjela tom osječkom doktorandu pa je stoga premijeru odmah jasno dao do znanja da taj film neće gledati. Kadrovski je dalmatinski HDZ do te mjere premrežen Sanaderovim ljudima da on uistinu nije daleko od istine.



Svjestan je Sanader svoje, ali i Plenkovićeve pozicije pa je premijeru Plenkoviću jasno dao do znanja da se predsjednici stranke mijenjaju, a on ostaje, što je istina. Sanader je s čela stranke ispratio Karamarka, svojeg prezimenjaka Ivu Sanadera, Jadranku Kosor i sve to vrijeme postojano branio svoju poziciju u Dalmaciji, gdje i sada vjeruju da Ante ostaje, odmahujući rukom na Plenkovićeva inzistiranja i volju za promjene. Volje za promjenu zato Plenković nema u zagrebačkom HDZ-u, gdje je njegov favorit Mislav Herman ovih dana dobio dva iznimno jaka protukandidata, doktora Pavu Kostopeča i osebujnog kipara Ivana Kujundžića.

Oni koji poznaju stanje stvari u zagrebačkom HDZ-u naglašavaju kako će to biti jedna od najvećih bitaka u njihovoj stranci te napominju kako je zagrebački ogranak za Plenkovića najvažniji u državi. Nije upitna potpora Hermanu iz stranačke središnjice, ali je svakako upitna njegova pozicija na terenu, među širim članstvom. Nevoljko HDZ-ovci bliski premijeru priznaju kako Plenković ovaj put strahuje za poziciju svojeg odabranika koji na prošlim stranačkim izborima nije imao konkurenciju. Kako i ne bi strahovao kada je HDZ na nedavnim lokalnim izborima u Zagrebu stjeran u oporbu, a nezadovoljstvo stranačkim šefom u glavnom gradu sve se teže skriva među članstvom. Kako tvrde naši sugovornici iz zagrebačkog HDZ-a, to nezadovoljstvo traje više od pola godine, a Plenković je s time dobro upoznat, no kockajući se na lokalnim izborima s Davorom Filipovićem, on je pristao na poraz koji HDZ-ovce brine utoliko što bi uskoro mogli početi ostajati bez pozicija u Gradu Zagrebu koje su bile bazirane na koaliciji s pokojnim Milanom Bandićem.

Dio HDZ-ovaca prema toj je koaliciji i tada bio kritičan, no tada se poštovala volja velikog šefa Plenkovića s kojim nitko nije želio ući u sukobe jer je i nakon kritika na društvenim mrežama dio zagrebačkih HDZ-ovaca naprasno suspendiran i izbačen iz stranke. Rijetki su u HDZ-u skloni tome da jasno i glasno iznesu stranačke probleme na vidjelo, a još rjeđi oni koji nezadovoljstvo iskazuju ostavkama. U skupinu rijetkih svakako spada Kujundžić koji otvoreno proziva vodstvo svoje stranke pozivajući ih na zaokret koji je sada, čini se, i sam kao kandidat za predsjednika u Zagrebu odlučio provesti sučeljavajući se i s poznatim kirurgom Kostopečom kojega je podržavao na prošlim stranačkim izborima, no vjerojatno se razočarao Kostopečovim odustajanjem. Premda izvori bliski Hermanu naglašavaju kako on u kampanju za predsjednika organizacije ulazi samouvjereno, upućeni naglašavaju kako ni jedan od kandidata nije bez aduta.

Ozbiljno zabrinuti Plenković Hermana se ne namjerava odreći jer bi time priznao da je i sam odgovoran za debakl na izborima u glavnome gradu. Odgovornost je zato spreman prihvatiti Kostopeč, koji je cijenjen među svojim kolegama u zdravstvu, ali i među političarima izvan HDZ-a. Za razliku od Kujundžića, on je zagovornik umjerene politike, no baš poput Kujundžića, i on je bio jedan od zagovornika raskida suradnje s pokojnim Bandićem. U HDZ-u su uvjereni kako Kostopeč može ozbiljno dovesti u pitanje Hermanovu poziciju, jer osim potpore članstva, za njega ovo predstavlja prvi konkretniji politički nastup koji će sigurno nastojati iskoristiti. Kujundžiću, pak, ovo nije prva takva kandidatura, za šefa zagrebačke organizacije kandidirao se i u Karamarkovoj eri, a tada mu je, kakve li ironije, potporu davao Plenković, dok on danas podupire Damira Vanđelića i njegov model obnove Zagreba koji je oprečan onome za što se Plenković zalaže.

Oprečno je Plenkovićevim načelima i ono što se odvija u šibensko-kninskoj organizaciji HDZ-a kojom godinama upravlja Nediljko Dujić. Godine rukovođenja došle su na naplatu na lokalnim izborima pa je danas, umjesto HDZ-ova Pauka, prvi čovjek te županije nestranački Marko Jelić, dok Kninom, umjesto HDZ-ovih kadrova, upravlja nezavisni Marijo Ćaćić. Da se pita samo Plenkovića, upravo bi župan Jelić kao umjeren i odmjeren političar bio idealna opcija za HDZ u tom kraju, no ni Jelić ni dobar dio lokalnog HDZ-a za takvo šo ne žele ni čuti, dok Plenković istodobno sve manje volje ima za slušanje Dujića i njegovih argumenata kojima nastoji opravdati debakl na lokalnim izborima. Bez obzira na to što Plenković za Dujića ne želi ni čuti, on je kandidaturu na stranačkim izborima najavio, a u bitki za još jedan mandat i on, baš poput Sanadera, slovi kao favorit.

Plenković je na poziciji prvog čovjeka Šibensko-kninske županije vidio gradonačelnika Šibenika, uspješnog Željka Burića, ali on se premijeru navodno zahvalio na pozivu jer se ne namjerava upuštati u kampanju za stranačke izbore ni u gradu ni na razini županije. Slična odbijenica vodstvu vladajuće stranke navodno je stigla i od ravnateljice Opće bolnice u Šibeniku, na koju je izbor pao nakon što ih je Burić odbio, pa bi se ovdje priča mogla svesti na to da Dujić nema protukandidata, jer sve i da Plenković na taj podvig uspije nagovoriti svojeg ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenicu, upitno je kolike on šanse ima među članstvom.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI