JEDNA POJAVA U HRVATSKOJ JE IRITANTNA DO BOLA: Nije dobro što je najbolji igrač i najborbeniji

Photo: Igor Soban/PIXSELL

Trpak okus nakon poraza naše nogometne reprezentacije protiv Slovenije u Ljubljani na startu kvalifikacija za svjetsku smotru moramo zamijeniti analizom i mobilizacijom. To je posve jasno, jer blijeda krvna slika naše izabrane vrste ne nudi nego strah i zabrinutost prije nastavka kvalifikacija, bez obzira na to što se u srijedu i subotu u Rijeci igra s reprezentacijama iz donjeg doma europskog nogometa, Maltom i Ciprom. Kako je izgledala Hrvatska tu bi moglo biti problema i s teškim autsajderima…

I jedna stvar kod naše momčadi iritantna je do bola.  I tako jest uvijek kada pogube utakmice u kojima su Hrvati favoriti. I tako je bilo i kod Slavena Bilića i Igora Štimca, Nike Kovača,  Ante Čaćića, pa i sada kod Zlatka Dalića!

Ta je pojava toliko primjetna, a zapravo je sramotna. Naime, u našoj reprezentaciji uvijek je najborbeniji igrač onaj koji je i najbolji. Dakako, riječ je o Luki Modriću. I dok po svim ostalim svjetskim momčadima oni najbolji ipak imaju neki kredit. Dok se oni malo manje bolji i puno slabiji trse i umiru na terenu kod nas umire samo Luka Modrić, onaj koji je najbolji.

I to nije dobro. U našoj reprezentaciji ima i mladih snaga i onih koji se tek trebaju dokazati, ali i onih koji nikako da se dokažu, a godinama  su u prvoj postavi. I oni bi trebali nositi naslove najborbenijih igrača, a ne Luka Modrić koji bi trebao imati više energije za kreaciju, a potrošio je u svojoj borbenosti krpajući rupe koju stvaraju ostali.

Legenda o igraču koji je pokorio svijet



Luka Modrić je takav igrač, čovjek, on gine, jer ako ne gine onako sitnog i krhkog pojeli bi ga suparnički braniči i zadnji vezni “psi”, no naoko onako malecki on je naspram njih – gorostas. S istim žarom i energijom odigrao je prvu utakmicu za Hrvatsku prije 15 godina protiv Argentine i tada isto mladog Messija, i tada je umro na terenu, navlas isto kao sada protiv Slovenije. U međuvremenu odigrao je 148 utakmica, uvijek s istom količinom znoja, trseći se kao da će zbog jedne pogreške vječno izgubiti mjesto u momčadi.

Da, doći će dan kad će se Modrić oprostiti i od nogometa, reprezentacije, Hrvatska više nikad neće biti tako jaka. Ostati će priča, legenda, mit o igraču kojem se poklonio svijet, koji je Hrvatsku vodio na svjetski vrh i koji je bio nenadmašan.

No, sada nam je nacionalna nogometna vrsta u padu, opasnom padu. Luka Modrić iako veteran još uvijek je najborbeniji naš čovjek na terenu i to je zapravo i najveća boljka ove reprezentacije koja ima nezahvalan zadatak naslijediti viceprvake svijeta.

 

Ipak, sve dok bude tako Hrvatska će doživljavati ovako neugodne pljuske protiv objektivno slabijih momčadi. Očito da je ostatak naše momčadi navikao na takvog Modrića. I to je jedan od glavnih razloga posrtaja Hrvatske protiv Slovenije.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI