JEDINI OPTUŽENI ZA KORNATSKU TRAGEDIJU TUŽIT ĆE DRŽAVU: ‘DORH mi je uništio život, maltretiran sam i na osobnoj razini’

Foto: Luka Gerlanc/Cropix

Ove godine obilježit će 15 godina od kornatske tragedije, jedini optužen za stradanje 12 vatrogasaca u gašenju požara 30.kolovoza 2007. Dražen Slavica pravomoćno je oslobođen 21. listopada 2020. oslobođen bilo kakve krivnje., presudom Vrhovnog suda. Sad će tužiti državu  koja se prema njemu i dalje ponaša nepravedno.

 

Budući da zakonski okvir ne predviđa dobivanje odštete u slučaju oslobađajuće presude, Slavica kaže da je bio primoran na tužbu. “Nakon oslobađajuće presude, zakonom nije predviđeno da dobijete odštetui sve naknade koje vam pripadaju. S obzirom na to da je spor između mene i države, prisiljen sam ići putem tužbe”, kazao je za Dnevnik Nove Tv.

Kaže da je nudio mirnu nagodbu po završetku spora, ali da se iz Državnog odvjetništva nisu oglasili. “Znači, prvi korak prije podizanja tužbe bila je mirna nagodba, koju zastupa DORH koji je izgubio spor”, rekao je.

Na pitanje koliko novca traži, kaže da je to teško kazati te da će to utvrditi sudski vještaci. “Ja sam 15 godina na stupu srama. Prema tome, mislim da će bit nešto.”



“Ja sam to uspio ostaviti po strani, okrenuti novu stranicu, ali zakinut sam u svemu. Od normalnog života do mogućnosti napredovanja. Srećom, ostao sam raditi u sustavu. Doduše, na radnom mjestu niže stručne spreme nego koju sam imao”, dodao je. Na pitanje hoće li u pitanju biti milijunski iznos tražene odštete, kaže: “Pretpostavljam da da.”

“Prvenstveno od početka pa do danas, sustav nije sa mnom obavio ni jedan radni razgovor, ni jednu kompletnu analizu događaja – apsolutno me ignoriraju do dana današnjeg.” Upitan kako mu je dolaziti na posao i kakav mu je odnos s kolegama, kaže da je sve “korektno i profesionalno”. Očekivao je, kaže, da će mu se “netko iz njegove institucije ili države ispričati, kao čovjeku”. Međutim, to se do danas nije dogodilo, dodao je za Dnevnik Nove TV.

“Državno odvjetništvo me 13 godina maltretiralo i na osobnoj razini. Kad se vratimo na činjenicu da je vanraspravno vijeće Županijskog suda u Šibeniku odbacilo moju optužnicu zbog manjka dokaza nakon godinu dana, oni su na optužnici inzistirali i uništili mi 15 godina, odnosno ostatak mog života”, kazao je Dražen Slavica.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI