Jedan ozbiljan problem s Pilselovim portalom i on nema nikakve veze s njegovim sadržajem

Jelena Balić

Da proanaliziramo najžalosniji dio priče ovog portala

Kao komentator društvenih i političkih zbivanja pokušavam svakoga dana pročitati što više tekstova raznih autora, i pritom ne radim nikakvu distinkciju među njima na osnovi njihovih ideoloških uvjerenja. Čitam sve, od nepopravljivih jugoslavenskih šovinista do takozvanih desničara, pa tako pratim i portal Autograf, u vlasništvu notornog Drage Pilsela.

Imam jedan ozbiljan problem s tim portalom i on nema nikakve veze s njegovim sadržajem. Pilsel i kompanija, pišu ono što od njih i očekujemo. Nema tu nikakvih iznenađenja. Ustaštvo buja, katolička Crkva je nacionalistička sekta, dvije su glavne teze oko kojih se vrti većina kolumni. Mora se priznati, Drago Pilsel je okupio zavidnu momčad širitelja mržnje prema političkim neistomišljenicima. Tu su Dragan Markovina, Josipović, Pavičić, Kregar, Efraim Zuroff, Bojan Glavašević, pa čak, vjerovali ili ne, sam papa Franjo. Ne znam zna li papa Franjo kako piše za Pilsela, ali tako piše. E da, skoro sam zaboravio i Miljenka Jergovića. I on je tu, ali to je očekivano, jer su on i drago, stari, dobri drugari.

U svom ovom nabrajanja, zamalo zaboravih ono što je važnije od onoga tko piše, i što piše. To je ustvari najžalosniji dio priče, a glasi ovako.

Čim na googlu potražite autograf, već prva stranica koja vam se nudi, prikazuje sljedeću poruku, i to prije nego ste je uopće kliknuli: „Molimo vas da pomognete Autografhr uplatom priloga na naš račun (Kliknite ovdje). Veliko vam hvala! „ Odlaskom na stranicu odmah naiđete na istu poruku, ovoga puta proširenu dodatnim pojašnjenjem: „Postanite podupiratelji našega portala. Vi ste dokaz da možemo stvarati bolje društvo i da ponekad valjda htjeti i nemoguće kako bismo dosegnuli moguće. „ I onda opet moljenje za uplatu na račun.

Što je ovdje sporno, upitao bi Drago i njegovi? Mnogo toga, gospodo draga. Prvo, amoralno je u ovakvim teškim vremenima žicati lovu od prosječnih čitatelja. Medij se mora nositi s zakonima i pravilima tržišta, te unutar njih opstati, ili propasti. Portali žive od reklama, ali Pilsel valjda misli kako je ono što pišu on i njegovi drugari, takvo sveto pismo, da apsolutno ništa ne smije čitatelju skretati pozornost s teksta koji čita. Mora se udubiti, kao u knjigu, i ne smiju se tu nekakvi pop upovi vrtjeti, i ugrožavati ugođaj upijanja svih tih bisernih metafora.



Nemam uvid u ljudske međuodnose spomenutih pisaca, novinara, aktivista i propalih političara, ali mogu pretpostaviti kako svi oni, (pogotovo papa Franjo) pišu za Dragu Pilsela potpuno besplatno. Dragec ih je nagovorio, prodao im priču o nužnosti angažmana protiv bujajućeg ustaško troglavog čudovišta. U biti, nije ih treba posebno ni nagovarati. Bilo ih je dovoljno pozvati upomoć. I sad ta lijeva elita piskara pro bono, a Drago Pilsel se može pohvaliti koga sve ima u redakciji. Od „najvećeg književnika“ do samog svetog oca Franje.

Na Pilselovu žalost, najveća prednost portala, ujedno je i njegova najveća mana. Sve su to više ili manje bogati, situirani ljudi. Josipović je recimo milijunaš, i mogao bi samostalno financirati portal, odnosno postojanje i životarenje famoznog Pilsela, ali kako ga pitati za novac, kad ga je već pitao da piše? Jergović bi isto tako mogao odvojiti pola mjesečnih honorara i Drago bi živio kao car. Samo na koji način pristupiti, i kako od Miljenka izvući koju kunu, kad taj „najveći pisac“ piše besplatno? Daruje nešto što inače jako skupo naplaćuje. Zajebana situacija za Drageca.

Redakcija puna love, a para ni za lijek. Ima za takvu nepogodu dosta laganih rješenja, ali ona nisu za lijene ljude. S tim imenima, Pilsel može aplicirati za sredstva i od ministarstva kulture, i od raznih međunarodnih zaklada, fondova i organizaciju koja promiču liberalne vrijednosti društva. Samo jebiga, treba napisati proračun, objasniti na što bi sva ta sredstva išla, kako bi se raspodijelila. Ako svi pišu besplatno, onda kome ide lova? Opet zajeb. Ni Drago Pilsel ne može napisati, kako je novac potreban Dragi Pilselu. Dakle na stranu to što je pisanje takvih programa očito pretežak i prezahtjevan posao za kolegu Pilsela. Problem je mnogo gori, jer novac, osim za održavanje domene i stranice, nema kome ići, osim samom Pilselu. I što činiti u toj bezizlaznoj situaciji? Drago Pilsel, čovjek okružen novcem do kojeg ne može doći, odlučio je za pomoć pitati one koji ga uopće nemaju…. Doslovno ih moli, vapi za svakom njihovom kunom. S ljudske strane, pa i novinarske, meni je to jadno, da jadnije biti ne može. Ako je i od samog Drage, previše je… (za njega valjda i dalje premalo)

Facebook Comments

Loading...
DIJELI