JE LI UHIĆENJE JOSIPE RIMAC SLUČAJNO? U manje od 10 dana ‘pale’ dvije osobe bliske Karamarku

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Državna tajnica Ministarstva uprave i nekadašnja HDZ-ova kninska gradonačelnica Josipa Rimac uhićena je u sklupu velike akcije u Hrvatskim šumama. Kako se neslužbeno saznaje suspektna je gradnja vjetroelektrane oko Knina koja se planirala u vrijeme dok je Rimac bila na čelu Knina.

Podsjetimo, zbog gospodarskih malverzacija uhićen je i predsjednik uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić, a uz to policija provodi radnje prema većem broju osoba. Navodno je riječ o opsežnoj akciji MUP-a i Uskoka u kojoj se tijekom dana očekuje još uhićenja.

Inače, Rimac je u HDZ-u slovila za jednu od uzdanica bivšeg predsjednika stranke Tomislava Karamarka, čija je supruga Ana Šarić slučajno, ili ne također prije nekoliko dana privedena. U Plenkovićevom mandatu Rimac se skrasila u Ministarstvu uprave, a slovila je i za potencijalnu kandidatkinju za ravnateljicu NP Krka, no ta je akvizicija evidentno propala. Rimac je u Karamarkovoj eri vodila kampanju za parlamentarne izbore, no navodno to njeno vodstvo nije najbolje prošlo, te je izazivalo sukobe između Karamarka i Brkića koji je svojoj mlađahnoj kolegici zamjerao neiskustvo i neadekvatno vođenje opsežne kampanje.

Susreti s Uskokovim istražiteljima za bivšu kninsku gradonačelnicu nisu nepoznanica. Naime, i prije nekoliko godina protiv nje je pokretana istraga u kojoj je se uz još dvije osobe teretilo da je protuzakonito stekla vlasništvo nad stabmenim prostorima, oštetivši državu za najmanje 72 tisuće eura. Istragom pokrenutom na temelju kaznene prijave osim same Rimac bio je obuhvaćen i njen suprug te bivša ravnateljica Uprave za područja posebne državne skrbi Ministarstva regionalnog razvoja. USKOK je sumnjao da je ravnateljica na traženje supružnika od sredine 2008. do kraja 2009. poduzela sve kako bi im omogućila protuzakonito stjecanje vlasništva nad stambenim prostorom znatno veće površine od one koja bi njihovoj obitelji pripadala po Zakonima o području posebne državne skrbi i o obnovi. No, od puno pompe i prozivki na koncu ipak nije bilo ništa. Rimac je iz toga izašla čista kao suza.

Prilično zgodna priča koja se vezala uz Rimac, čiji je suprug inače djelatnik benzinske postaje, spominjala se i zbog njihovih triju stanova. Naime, osim što je suprug Rimac navođen kao vlasnik triju stanova, na popisu njegova imetka spominjala se garaža, dvorište i kotlovnica, pa se nametnulo pitanje kako se domogao te imovine, ali i na ta pitanja Rimac je nadležnima uspješno i adekvatno odgovorila.



U tri mandata na čelu Knina Rimac je postala ne samo najmoćnija žena Knina, već i najmoćnija političarka Dalmacije. Prije no što je postala gradonačelnicom šefovala je u lokalnom Crvenom križu. U jednom od njezinih mandata Knin je uz pomoć Darka Milinovića dobio Opću bolnicu odvajanjem od šibenske, a time Šibensko-kninska županija postaje jedna od rijetkih u zemlji sa dvjema općim bolnicama. Ipak, problem leži u pomanjkanju adekvatnoga osoblja. Ovom igricom bivši ministar pokušao je pridobiti njezinu potporu na unutarstranačkim izborima, ali mlada gradonačelnica mudro se priklonila Karamarku.

U skladu sa svojim godinama ljubiteljica je zabave, a o tome svjedoči video kojega je dnevno.hr ekskluzivno objavio, a na kojemu je vidljivo kako uz folk-hitove napucane pevaljke kao na derneku u Požarevcu, okida na stihove pjesmuljka ‘Čik, čik pogodi’. A kako i ne bi okidala kada je tom pobjedom postala jača no ikad. Trijumfirala je višestruko – osvojila je treći mandat, a Karamarko je postavlja u Predsjedništvo stranke čime postaje najmoćnija HDZ-ovka u srednjoj Dalmaciji.

Njezina politička putanja nije uvijek išla glatko. Iako je veliku potporu uživala od bivšeg premijera Ive Sanadera s kojim se rado, uz tepušenja sastajala, leđa joj okreće Jadranka Kosor. Žena je ženi najveći neprijatelj, kažu stari, a Kosor mladu gradonačelnicu nije mogla smisliti, a kamoli vidjeti. Stoga je bila izopćena iz stranačkih strategija. Rimac se bivšoj premijerki zamjerila još dok je bila ministrica branitelja jer je nije doživljavala, a kap koja je prelila čašu jest jedan ručak. Naime, prilikom jedne gradske proslave na kojoj su sudjelovali Milan Bandić i Jadranka Kosor gradonačelnica je za ručak, umjesto stranačke kolegice, izabrala muško društvo. Stoga je nakon Sanaderove moći udarila Rimac u političke ambicije, a koliko je udarac bio snažan govori i činjenica da se njezino ime nije našlo na listi kandidata HDZ-a u IX. izbornoj jedinici.

U život, onaj politički, vraća je Karamarko. On ju je snažno prigrlio i uvrstio u svoj najbliži tim te joj omogućio da ostvari svoje političke snove i ambicije. Plenković pak njen potencijal u toj mjeri nije prepoznao, ali je se niti on nije u potpunosti odrekao.

Kako će na koncu okončati njena karijera ostaje za vidjeti.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI