JE LI SVIJET KORAK DO NOVOG RATA? Kovačević: ‘Ključni pomak prema takvoj situaciji napravila je Rusija agresijom na Ukrajinu’

Screenshot/N1

Eksploziju projektila na teritoriju Poljske te mogućnost eskalacije sukoba na relaciji Rusija – Zapad na N1 je komentirao Božo Kovačević, bivši hrvatski veleposlanik u Rusiji.

Na početku se složio s tvrdnjom bivšeg ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva koji je rekao da se Zapad približava novom svjetskom ratu.

“Je, svijet je na korak do novog rata, a ključni pomak prema takvoj situaciji napravila je Rusija agresijom na Ukrajinu. Mi vidimo da su Amerikanci suzdržani u povodu utvrđivanja odgovornosti za te projektile, što je i razumljivo, jer ne žele nepromišljeno ući u treći svjetski rat. Jer ako bi ovaj napad bio ruski napad na članicu NATO-a, bilo bi moguće aktivirati i članak 5 povelje NATO-a i očito Amerikanci to žele izbjeći i inzistiraju na detaljnoj istrazi. Treba reći da drugi događaji koji bi mogli pridonijeti eskalaciji nisu istraženi, eksplozije na Sjevernom toku i kao i onaj ispaljeni projektil koji je završio u Hrvatskoj”, istaknuo je Kovačević.

Osvrnuo se i na dron koji je prije sedam mjeseci pao u Zagreb te kako još uvijek nema službenih rezultata istrage. Rekao je kako je teško odgovoriti zašto je tome tako.

“Najvjerojatnije zato što nema konačnog rezultata, a možemo govoriti i o motivaciji da se u svakom od incidenata istraži njegova geneza jer moguće je da odgovornost nije na onoj strani koja se čini da bi mogla biti odgovorna”, naglasio je.



“Kad je riječ o Rusiji, njihova je pozicija u mnogočemu otežana, osobito što se tiče uvjerljivosti njihovih tvrdnji. Govorili su i da Rusija ne namjerava napasti Ukrajinu i da neće napasti Ukrajinu, a nakon što su to učinili, Lavrov je rekao da Rusija, kao što nije napala Ukrajinu, ne namjerava napasti nijednu drugu zemlju. Bilo bi iracionalno da Rusija napadne NATO, ali bilo je iracionalno i napasti Ukrajinu. A da ne govorim o odluci o pripojenju četiriju ukrajinskih oblasti u trenutku kad je Rusija počela gubiti rat na terenu. Zbog takvog niza događaja i raskoraka ruskih lidera sa stvarnošću, uvjerljivost bilo čega što oni danas javno kažu bitno je smanjena”, rekao je bivši veleposlanik.

Dodao je kako su situaciju primirili američki izvori koji sugeriraju da su u Poljskoj završili ukrajinski projektili

Aktivacija članka 4, dodao je korak je prema primjeni članka 5, ali izjave poljskog premijera ipak ukazuju na to da će se aktivnosti zaustaviti na primjeni članka 4.

Objasnio je i da bi primjena članka 5 značila objavu rata Rusiji.

“Dosad je samo jednom primijenjen, u napadu Al Quaide na SAD 2001. godine, odgovor je bio američki napad na Afganistan jer je ta zemlja dala utočište Osami Bin Ladenu. Ovo bi bio drugi slučaj, samo što je suprotna strana danas ona koja se znatno razlikuje od Afganistana, to je nuklearna sila Ruska Federacija i nedvojbeno je da bi objava rata implicirala i korištenje nuklearnog naoružanja. Postojanje nuklearnog oružja bilo je jamstvo sigurnosti, jamstvo da neće doći do trećeg svjetskog rata jer bi bilo zajamčeno uništenje i vjerujem da će zbog toga biti izbjegnuta primjena članka 5, a to ovisi i o rezultatima istrage”, zaključio je Kovačević.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI