JE LI ONA NOVA NJEMAČKA KANCELARKA? Kandidatkinja Zelenih koji su iznenadili na njemačkim izborima

Nakon 16 godina vladavine Angela Merkel odlazi u mirovinu a Njemačka dobiva novog kancelara ili kancelarku.

Najviše su rezultatom iznenadili Zeleni i njihova kandidatkinja za kancelarku Annalena Baerbock.

prema prvim izlaznim anketama Scholzov SPD osvaja 25 posto, CDU i CSU 25 posto, Zeleni 15 posto, FDP 11 posto, AfD 11 posto, Die Linke 5 posto, a ostali 8 posto.


Jedno vrijeme činilo se kako bi Njemačka umjesto Angele na mjestu kancelarke mogla dobiti Annalene, jer je Zelena stranka vodila u predizbornim anketama. No, uslijedio je niz strateških grešaka, te pokušaja provlačenja prljavog rublja kroz kampanju, uz niske udarce tabloida i konzervativnih medija. Kako bilo – Zeleni će igrati možda i najznačajniju ulogu u formiranju nove koalicije u Njemačkoj, prenosi N1.

“Tri demokratske stranke stoje rame uz rame, no imamo samo dva izbora – manje-više isto što imamo s velikom koalicijom, gdje nije bitno je li na mjestu kancelara Olaf Scholz ili Armin Laschet, ili želimo novi početak – vladu koja je zelena. Za to ću se boriti do zadnje minute, jer vrijeme ističe. Ne možemo više imati polovična rješenja za zaštitu klime i zato smo vodili kampanju za svaki glas. Obnovimo ovu zemlju zajedno, jer imamo se za što boriti”, kazala je Annalena Baerbock, kandidatkinja zelenih za novu njemačku kancelarku.U svojim predizbornim nastupima Baerbock voli isticati da je majka pokušavajući i igrati na kartu jedinog ženskog kandidata. Rođena je 1980. u godini kada je osnovana stranka Zelenih. Uz nju u kampanji stao je pionir Joschka Fischer, bivši ministar vanjskih poslova u Vladi Gerharda Schrödera.

Potječe iz obitelji lijevo orijentiranih farmera iz Hannovera u čijem je habitusu bio snažan anti-nuklearni sentiment koji je važan za njemačku političku povijest. Neki u stranci žale što u prvi plan nisu pogurali njezinog stranačkog supredsjednika Roberta Habecka koji slovi kao realist. Zeleni su na lokalnim razinama u koalicijama i s CDU-om i s SPD-om.

“Zalažem se za otklon od dosadašnje klimatske politike na pola puta, politiku koja će napokon staviti obitelji i djecu u središte pozornosti i vanjsku politiku baziranu na ljudskim pravima u srcu Europe”, rekla je Baerbock, supredsjednica Zelene stranke.

Za ljevičare, ona je bila tipičan primjer više srednje klase, za desničare vrijede isti argumenti samo s drugim ideološkim predznakom: za njih su Zeleni stranka koja nema kontakta s tzv. “malim čovjekom” koja još dodatno želi otvoriti granice kako bi primila sve one koji žele doći u Njemačku i iskoristiti njemački socijalni sustav.

Tijekom propalih koalicijskih pregovora s demokršćanima i liberalima nakon izbora 2017. neki analitičari smatrali su zbog tvrdokornih klimatskih ciljeva Zelenih pregovori oko prve demokršćansko-liberalno-zelene vlade tada i propali. No, danas su se vremena promijenila, klima je postala opće mjesto, no aktivisti diljem Njemačke u petak uoči izbora upozorili su da učinjeno i obećano – nije dovoljno.

Mnogi koji priželjkuju vladu lijevog centra nakon izbora nadaju se da pitanje klime neće smanjiti šanse za novi početak Zelenih i socijaldemokrata i reprizu koalicijske vlade koja je vladala Njemačkom od 1998. do 2005. kada je kormilo preuzela Angela Merkel.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI