JE LI BERNARDIĆ SVJESTAN ŠTO JE UČINIO? Jednim potezom napravio veliku uslugu Plenkoviću

Ivan Peric/Cropix

Osma izborna jedinica slovi za onu nešto ljeviju pa stoga očekivano tamo dobar rezultat očekuje SDP-ova Restart koalicija.

Svoja nadanja socijaldemokrati temelje i na tome što im se na ovim izborima pridružio IDS pa se stoga nadaju da bi na ovim, nadolazećim parlamentarnim izborima mogli osvojiti 11 mandata, isto kao što je to bilo na izborima koji su se održali 2011.godine.

U ovoj jedinici koja obuhvaća Istru, Primorje i Rijeku uistinu uvijek pobjeđuju lijeve opcije, no, unatoč tome vrlo je važan broj mandata s kojima iz te jedinice izađu.

IDS primjerice ovdje i samostalno osvaja do tri mandata, a na taj skroman skor može računati i HDZ. Osim toga, Istra je po svemu sudeći otvorena za inovacije pa samim time i za nova politička lica pa je tako na prošlim izborima tamo mandat osvojila Mostova Ines Strenja, ali i živozidaš Marin Škibola. Znajući za to da u ovom kraju nikada nisu najbolje prolazili za ove izbore koji su pred nama HDZ se naoružao s jakim adutima pa stoga kako tvrde očekuju barem jedan mandat više no što inače dobivaju.

Razumljivo, HDZ-ov nositelj liste u ovoj jedinici biti će ministar prometa Oleg Butković koji je i na prošlim izborima branio stranačke boje u svojem kraju. Butković u bitku ulazi s kolegom Garijem Cappellijem, no u vladajućoj stranci velike nade polažu i u bivšeg ministra iz Karamarkove kvote Antona Klimana, nadajući se njegovom preferencijalnom potencijalu. Uz to, Butković Istri nosi pregrš projekata na kojima će u ovoj jedinici i bazirati svoju kampanju tu je deset kilometara punog profila Istarskog ipsilona, ali i mostarina na Krčkom mostu koja odlazi u povijest.



Uz to što bi HDZ-u u ovoj izbornoj jedinici mogli potpomoći prezentirani projekti, čini se da im je nesvjesno i nespretno pomogao i sam Bernardić. Naime, lista Restart koalicije osjetno je drugačija u odnosu na prošle izbore kada je nositelj bio Željko Jovanović kojega je Bernardić stavio na deseto mjesto. Na posljednjem, odnosno 14.mjestu nalazi se Peđa Grbin koji je na prošlim izborima u ovoj jedinici bio pri vrhu po broju preferencijalnih glasova. Listu sada pojačava Vojko Obersnel s pretposljednje pozicije, no i on je primoran boriti se za preferencijalne glasove. Poziciju nositelja liste Bero je prepustio svojem prijatelju Eiruku Fabijaniću, neprepoznatljivom tipu i šefu Glavnog odbora SDP-a. IDS pak u ovoj jedinici računa na Tulia Demetlika, ali i na Marina Lerotića te Katarinu Nemet.

Škorin Domovinski pokret nudi svježinu kroz Carlu Konta koja im predvodi listu, a šanse u ovoj jedinici ima i Katarina Peović.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI