JE LI BAŠ SVE KAKO PENAVA TVRDI? Od cifri koje je Plenkovićeva Vlada ‘utukla’ u Vukovar zavrtjet će vam se u glavi

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava napustio je HDZ, a zajedno s njim predsjednik Gradskog odbora HDZ-a i dožupan Damir Barna, svi Penavini zamjenici, predsjednik Gradskog vijeća, svi vijećnici HDZ-a u Gradskom vijeću te svi predsjednici temeljnih organizacija.

Nedostatak domoljublja kao krimen HDZ-a?

Ako se podsjetimo na mnoga prethodna događanja, od kojih svakako treba podsjetiti na dva bitnija, a to su veliki prosvjed u Vukovaru protiv neučinkovitosti pravosuđa u procesuiranju ratnih zločina koji je organizirao upravo Penava te njegova odluka da na unutarstranačkim izborima zajedno sa Kovačom i Stierom preuzme vlast – jasno je da njegova netrepeljivost prema Andreju Plenkoviću nije od jučer.

Penavine zamjerke o premijerovu nedostatku pijeteta prema žrtvama toga grada kao i o površnom odnosu prema Domovinskom ratu, postale su konstanta, no jedno je osobni animozitet i kritike prema Plenkoviću kao pojedincu, a nešto sasvim drugo kritiziranje ove Vlade koja, po Penavinim riječima, za Vukovar ne čini gotovo ništa.

Što je zaista Vlada Andreja Plenkovića učinila za Vukovar



Hrvatski sabor na sjednici je održanoj 28. veljače 2020. usvojio Zakon o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta, a novim Zakonom o blagdanima, spomendanima i neradnim danima, 8. studenog proglašen je blagdanom kao Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Ove dvije stavke ne tiču se financijskog potpomaganja Vukovaru i možda im ostatak Hrvatske ne pridaje neki osobit značaj, no ističemo ih upravo zato jer su to potezi koji Vukovarcima puno znače. U  dvorištu Franjevačkog samostana, tom prigodom postavljeno je i obilježje na kojem je objavljen popis svih vukovarskih žrtava u Domovinskom ratu.

Što se financiranja tiče, do konca 2019. godine učinjeno je gotovo sve što je i bilo planirano.

Milijunski projekti

Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata očekuje rekonstrukcija za koju je osigurano 4,5 milijuna kuna, a realizirana je i odluka donesena na sjednici iz 2016. godine o darovanju nekretnina u vlasništvu RH za Plivalište Vukovar, Sportsku dvorana i sportsko igralište čija je vrijednost tih darovanih površina 99,3 milijuna kuna.

Donesena je i odluka o sufinanciranju komunalnog pristaništa Marina čija je investicijska vrijednost 12 milijuna kuna.

Valja napomenuti i Programa obnove komunalne i elektroenergetske infrastrukture Grada Vukovara za razdoblje od 2017. do 2021.  Radi se o 59 projekata u vrijednosti od 1,44 milijarde kuna. Za obnovu vukovarskog Vodotornja iz državnog proračuna osigurano je 18,5 milijuna kuna.

Od 2016-2019 za Vukovar je isplaćeno ukupno 863,02 milijuna kuna!

Od 2016. do 2019. iz državnog proračuna za Grad Vukovar je uplaćeno 307,45 milijuna kuna, odnosno 435,68 milijuna kuna kada se uračunaju i sredstva za Lučku upravu Vukovar, Županijsku upravu za ceste te sredstva isplaćena za refundaciju 50 posto iznosa plaćenih doprinosa poslodavcima sa sjedištem u Vukovaru. Ako se tom iznosu doda i 427,35 milijuna kuna uplaćenih u tom razdoblju u proračun Vukovarsko-srijemske županije, ukupna sredstva iznose 863,02 milijuna kuna!

Iz fondova EU za Vukovar je izvučen gotovo maksimum

Iz Fondova Europske unije na području Grada Vukovara ugovoreno je čak 114,3 milijuna eura (868,6 milijuna kuna), a od toga je 110,2 milijuna eura (837,7 milijuna kuna) ugovoreno u mandatu OVE Vlade, odnosno 96,4 posto svih ugovorenih sredstava.

Kroz te projekte je, između ostalog, predviđeno očuvanje 50 i otvaranje 13 novih radnih mjesta.

Istraživanje Ovčare i procesuiranje ratnih zločinaca

U Vladi ističu da je 13. veljače 2018. osnovana posebna Radna skupina na razini Ravnateljstva policije operativnog naziva Ovčara s ciljem analize dosadašnjih aktivnosti policije i daljnje provođenje kriminalističkih istraživanja ratnih zločina. Dosad je podneseno pet kaznenih prijava protiv devet osoba zbog počinjenja deset kaznenih djela ratnih zločina na štetu 217 hrvatskih civila i branitelja.

Ministarstvo hrvatskih branitelja u Vukovaru otvorilo je Područnu ispostavu Uprave za zatočene i nestale. Dodaju i to, da su u posljednje tri godine prikupljena saznanja o 24 moguća neregistrirana mjesta masovnih i pojedinačnih grobnica te da je provedeno terensko istraživanje i izvidi na 65 mogućih mjesta masovnih i pojedinačnih grobnica.

Uza sve nedostatke, ova Vlada u ovom je mandatu ulagala i u zdravstveni sustav Vukovara, te je za izgradnju i proširenje zdravstvene infrastrukture osigurala 50,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava EU fondova.

U rekonstrukciju, dogradnju i nadogradnja zgrade i sportske dvorane OŠ Nikole Andrića uloženo je 17,8 milijuna kuna, sagrađen je studentski dom Leopold čija je vrijednost radova iznosila 22,9 milijuna kuna, a za mjere aktivne politike zapošljavanja u Vukovaru kojom je obuhvaćeno 1897 osoba, isplaćeno je 47,46 milijuna kuna.

Na području Grada Vukovara Europskim sredstvima financirano je 18 projekata u vrijednosti od 45,64 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda i Fonda europske pomoći za najpotrebitije, a  mjerama Programa ruralnog razvoja ugovoreno je projekata vrijednih 81 milijun kuna.

Obnove kuća, izgradnje, stanovi

Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje u Vukovaru obnovio je i izgradio 15 višestambenih zgrada, a darovanim građevinskim materijalom obnovljena je ili sagrađena 61 obiteljska kuća. Tim je aktivnostima zbrinuto 618 obitelji, za što je utrošeno oko 74 milijuna kuna. Također, za mandata ove vlade, darovan je 181 stan u državnom vlasništvu te 318 stanova modelom otkupa stambenih jedinica, za što je proračun Grada Vukovara uprihodovao 19,38 milijuna kuna, a pazilo se i na turizam…

U posljednje tri godine ulaganja u turizam iznose 4,18 milijuna kuna, dok je kulturna scena Vukovara lani dobila novootvoreni Franjevački muzej Vukovar koji je obnovljen u sklopu 15,5, milijuna kuna vrijednog projekta Integracije kulturne i povijesne baštine Franjevačkog samostana u turističku ponudu grada.

Također Ministarstvo kulture u mandatu ove Vlade je ukupno za javne potrebe u kulturi u Vukovaru dosad isplatilo 18,31 milijuna kuna.

Teško je, dakle, zaključiti kako je Vlada Andreja Plenkovića zapostavila grad koji je najsnažnije stradao u ratu, osim ako očekivanja gradonačelnika i sada već bivšeg HDZ-ovca ipak nisu bila nešto viša. No, pred nama su izbori i moguća sučeljavanja, pa će se u tom periodu zasigurno konkretnije doznati što je kod vukovarskog gradonačelnika izazvalo toliko snažno nezadovoljstvo da je odlučio istupiti iz stranke u koju je silno vjerovao.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI