JAVNA TAJNA: ‘Vikend glasačima’ iz Srbije plaća se po 500 kuna za glas!

screenshot

Stranka Slobodna Hrvatska kazneno je prijavila nepoznatog počinitelja kao i pravnu osobu Samostalnu demokratsku srpsku stranku (SDSS), tereteći ih za podmićivanje birača kako bi na izborima dali svoj glas kandidatu SDSS-a u Obrovcu

Obrovac je od lokalnih izbora u središtu pozornosti. Naime, mediji pišu da su iz susjedne Srbije dovoženi glasači kojima se plaćalo po 500 kuna kako bi glasovali za određenu političku opciju, javlja HRT.

Stara je priča da su u nekim mjestima na obrovačkom području glasovali Srbi koji već godinama ne žive u Hrvatskoj. Tako je na izbore u Obrovcu došlo više autobusa iz Srbije. Vjerojatno bi ovaj put njihov dolazak ostao nezabilježen da jedan od autobusa nije htio otići iz mjesta jer im nije plaćeno obećano.

Obrovčani kažu da je to javna tajna i da traje više od 17 godina.

>>> RTL uhvatio autobus pun plaćenih glasača iz Srbije: Nisu htjeli otići dok im se ne plati glasanje!

O ovoj temi u Studiju 4 razgovarali smo s kroničarom društvenih zbivanja, aktivistom i analitičarom, jednim od vođa Hrvatskoga proljeća, predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora Ivanom Zvonimirom Čičkom.



Osim o kupovanju glasova, Čičak je govorio i o brisanju glasača s glasačkih popisa. Prema dokumentaciji koju je pokazao stoji kako je od 2015. do travnja 2017. izbrisano 270 tisuća ljudi od kojih je 152 tisuće Hrvata, a 40 tisuća Srba.

Podsjetimo, HHO je sredinom svibnja istaknuo da je iz podataka Ministarstva uprave vidljivo da su oni pedantno vodili popis iz kojeg se može očitati nacionalna struktura izbrisanih, a Izvršni odbor HHO-a smatra da će se objavljivanjem podataka o izbrisanima spriječiti zloupotreba problema izbrisanih u Hrvatskoj i izvan njenih granica.

Upozorili su i na netočne tvrdnje SDSS-ovog Milorada Pupovca da je u Hrvatskoj izbrisano 67.000 Srba, a te su podatke lansirale “Novosti”, tjednik srpske manjine u RH tvrdeći pritom da ih je toliko izbrisano samo u jedanaest županija.

Netočne podatke, kažu, zloupotrijebio je i predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik u pismu banjalučkom biskupu Franji Komarici u kojem mu, prihvaćajući podatke o 67 tisuća izbrisanih, ‘zdravo za gotovo’, prigovara zašto se nije oglasio o tom fenomenu.

Vezano uz skandal s kupovinom glasova iz Srbije, U ime obitelji traži Državno odvjetništvo da istraži je li Srpsko narodno vijeće, čiji je predsjednik Milorad Pupovac, organiziralo prevoženje autobusima glasača iz Srbije te im sredstvima SNV-a platilo da glasaju za političku stranku Milorada Pupovca – SDSS, o čemu su javno svjedočili i sami glasači i organizator prijevoza.

Stranka Slobodna Hrvatska kazneno je prijavila nepoznatog počinitelja kao i pravnu osobu Samostalnu demokratsku srpsku stranku (SDSS), tereteći ih za podmićivanje birača kako bi na izborima dali svoj glas kandidatu SDSS-a u Obrovcu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI