JAVILI SU SE IZ SAVEZA SINDIKATA: Što misle o smanjenju doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje?

Foto: Cropix

Savez samostalnih sindikata Hrvatske u ponedjeljak su iznijeli stav oko prijedloga Hrvatske udruga poslodavaca da se smanje doprinosi. Kazali su kako je to zahtjev za državnom intervencijom u korist poslodavaca.

Dodaju kako bi to bilo iznimno opasno za ustavni koncept socijalne države te su neugodno iznenađen jednostranim HUP-ovim posezanjem u sustave socijalne sigurnosti bez predstavljanja svojih prijedloga prvo onima na koje se odnose, odnosno radnicima i njihovim predstavnicima sindikatima, stoji u priopćenju SSSH.

SSSH vjeruje kako je o svemu važno argumentirano razgovarati, posebice sa stranom na koju se tražene izmjene odnose, te nikako ne može prihvatiti stalni pritisak HUP-a na ministra i javne vlasti na račun treće strane, nastavljaju.

U priopćenju dodaju kako prostor za povećanje plaća poslodavci moraju pronaći povećanjem efikasnosti svojih poslovnih procesa, a ne daljnjim otkidanjem od ionako načetih sustava socijalne sigurnosti.

Ističu i kako je HUP-ov stalni pritisak, među ostalim, ne tako davno već urodio ukidanjem doprinosa za slučaj nezaposlenosti čime država radnike čini ovisnima o Državnom proračunu, a njihova prava nesigurnima i ovisnima o trenutnoj izvršnoj vlasti.Kada je riječ o mirovinskom sustavu, iz SSSH ističu da je najveći pojedinačni generator njegova deficita zapravo trošak uvođenja drugog mirovinskog stupa. Taj se deficit već dvadeset godina uvijek iznova koristi kao opravdanje potrebe za smanjivanjem mirovinskih prava. Stoga je za očekivati da bi daljnje smanjenje doprinosa u prvi mirovinski stup vrlo brzo rezultiralo i novim zahtjevima za smanjenjem mirovinskih prava. Dakle, HUP poziva Vladu da omogući radnicima rast neto plaća nauštrb njihovih budućih mirovina, drže u SSSH.

Tvrdnje da bi porezno rasterećenje donijelo ekonomski rast koji bi potom povećao porezne prihode i popunio rupe u državnom proračunu nastale smanjenjem doprinosa očekivane su od poslodavaca, ali nedostojne znanstvenog ugleda ekonomskih stručnjaka, uključujući onih u poslodavačkim redovima, kažu iz Saveza.

Praksa je tu ideju odavno diskreditirala, počevši od zemalja u kojima je ona ponikla poput SAD-a i Velike Britanije. Smanjenje poreza, nasuprot tome, u pravilu uvijek vodi manjim poreznim prihodima i potom smanjivanju socijalnih prava, stoji u priopćenju.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI