JANDROKOVIĆ VEĆ ZAPOČEO KAMPANJU ZA PREDSJEDNIKA: Postupno, diskretno i umjereno nastavlja umivati svoj imidž

Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković potpuno se fokusirao na svoj novi-stari posao koji radi punim plućima otkako je na vlastiti zahtjev napustio poziciju glavnog tajnika svojeg HDZ-a. Stranci je Jandroković dao svoje najbolje političke godine. Sa Zrinjevca ga je u orbite nacionalne politike gurnuo Ivo Sanader. Ćaćin mladi lav i nekadašnji ministar vanjskih poslova, uz HDZ je ostao u najtežim trenucima, kada se medijskim prostorom počela rasplitati Sanaderova aferaška mreža. Čvrsto je stao uz bivšu premijerku Jadranku Kosor, a potom je  jednako čvrsto prigrlio Tomislava Karamarka. No, njegovo vrijeme u stranci, pa i politici, došlo je tek s Andrejem Plenkovićem, njegovim starim prijateljem, s kojim je u cijelosti ovladao HDZ-om.

Više nije Njonjo

Jandroković je u HDZ-u uistinu prošao štošta, vrijeđali su ga i ponižavali na svakom koraku, zlobnici su ga nazvali Njonjom, spočitavajući mu prisnost sa svim šefovima stranke, ali je on, znajući po što je došao, sve te napade postojano otrpio, postajući ozbiljan političar. Odavno Jandroković više nije Njonjo, ni ispod glasa ga više tako ne nazivaju u stranci, u kojoj je izgradio mrežu svojih pristaša, uglavnom među čelnicima državnih poduzeća, u kojima se nije moguće zaposliti bez njegove privole. Ne samo da Jandroković više nije Njonjo, on je nakon Plenkovića najutjecajniji član stranke, a upućeni svjedoče da i sam premijer nerijetko, kad je suočen s najizazovnijim odlukama, kontaktira Jandrokovića, kojega poznavatelji opisuju kao racionalista.

Jandroković je uistinu u politici sazrio, ne samo da je izgradio svoju mrežu, već se infiltrirao i na terenu, a za razliku od Plenkovića, on nema neprijatelja. Podjednako je dobar sa stranačkim konzervativcima i s onima nešto liberalnije orijentacije, no pritom se ne može reći da je riječ o licemjerju, on je jednostavno objektivan političar koji svakom problemu pristupa s razumijevanjem. Tom je osobinom osvojio čak i kolege iz oporbe, s nekima od njih jedno je vrijeme, kada se zasitio politike, pokušavao poslovno surađivati, pa je kontaktirao mladog Ivana Račana. Ipak, zov politike nešto je čemu se teško odolijeva, zna to vrlo dobro predsjednik Sabora, koji već sada gleda daleko u budućnost, jer tako to pronicljivi političari rade. Naime, upravo bi Gordan Jandroković mogao biti HDZ-ov kandidat za predsjednika na idućim izborima za Pantovčak te bi kao takav mogao konkurirati Zoranu Milanoviću, držeći se politike umjerenog centra, dok ovaj sve žešće grebe po desnom biračkom bazenu. U izglednoj borbi Milanovića i Jandrokovića za predsjednički mandat zanimljivo je i što su njih dvojica preko žena obiteljski povezani.

Nije se Jandroković tajničke fotelje u HDZ-u odrekao samo kako bi predsjedao Saborom, te je dvije funkcije u prijašnjem mandatu vrlo vješto spajao, njegov fokus je na personalizaciji. U suradnji s Miljenkom Manjkasom i nekolicinom HDZ-ovih stručnjaka, Jandroković se već na parlamentarnim izborima odlučio približiti narodu, kako bi se prikazao kao čovjek “od krvi i mesa” jer su u HDZ-ovu PR štabu uvjereni da birači baš to vole. Da birači doista jesu skloni takvom obliku kampanje, potvrdilo se na srpanjskim izborima, na kojima je Jandroković sa sebe skinuo stigmu onoga koji osvaja skroman broj preferencijskih glasova. U vlastitoj, drugoj izbornoj jedinici obračunao se s Miroslavom Škorom, Ninom Raspudićem, ali i zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem te na iznenađenje mnogih iz tog obračuna izašao kao pobjednik, premda je Raspudić najavljivao da će potući Jandrokovića. Nije na toj pobjedi Jandroković stao, postupno, diskretno i umjereno, kao što i priliči njegovu karakteru, kroz medije, ali i na društvenim mrežama nastavlja umivati svoj imidž. U intervjuima je odmjeren, na društvenim mrežama objavljuje fotografije iz mladosti, ali i slike na kojima se ležerno druži sa sinom, sa suprugom se ove godine ukazao na Sinjskoj alci, a mediji skloni vladajućima popratili su elegantno izdanje njegove bolje polovice. Jandroković je dakle kampanju nastavio i na njoj će intenzivno raditi u periodu koji je pred njime, a u svemu tome, razumljivo, ima potporu prijatelja Plenkovića, koji vrlo dobro zna da je Jandrokovića bolje pogurati na Pantovčak nego da mu se na nekim od idućih unutarstranačkih izbora ukaže kao konkurent. Kao predsjednik Sabora, Jandroković obnaša jednu od tri najmoćnije funkcije u zemlji, tako barem stoji u Ustavu, no za njegovu ambicioznost to sasvim sigurno nije zadovoljavajuća pozicija. On je u vrhu HDZ-a, ali i nacionalne politike više od deset godina, bez obzira na sve, uz njega se ne veže ni jedna korupcijska afera, a u stranci uvelike hvale i njegov smisao za humor te ga opisuju kao obrazovanog, načitanog čovjeka koji se ne razbacuje materijom koju ne zna.



Tolerantan i staložen

U stranci su na njega bili posebno ponosni tijekom sučeljavanja sa Škorom u kampanji za parlamentarne izbore, kada je na portalu Večernjeg Škoru ispreskakao vanjskopolitičkim temama, nakon čega je dokazao da definitivno ima svoju biračku bazu. Tolerantan je i staložen, kažu u HDZ-u za svojeg budućeg predsjedničkog kandidata koji nije sklon huškačkim izjavama, ali je zato ratoboran baš kada to treba biti. Ukratko, izgradio se u političara koji može razmišljati o svojoj budućnosti i koji doista, s obzirom na aktualno HDZ-ovo vodstvo i članstvo, i izgleda kao najlogičniji izbor za predsjedničkog kandidata. Bez obzira na Plenkovićevu nadmoćnu pobjedu na parlamentarnim izborima, stranka kadrovski oskudijeva kad je riječ o prepoznatljivim licima, svi oni kojima se premijer okružio ili su već potrošeni ljudi ili je riječ o mladima na čijem brendiranju i profiliranju tek treba raditi. Jandroković je svoj profil stvorio, sada ga zaista samo treba pogurati i treba mu medijska mašinerija koja će stati iza njega kako bi ostvario životnu ambiciju i preuzeo državu kao predsjednik. Time će njegov san biti ostvaren, a odlika mudrih političara svakako je i to da na vrijeme krenu u njihovo ostvarivanje.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI