JAKOVINA ODLUČNO TVRDI: Bljesak se dogodio bljeskovito. Rat u BiH ne bi završio da nije bilo operacija Maestral 2 i Južni potez

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Povjesničar Tvrtko Jakovina govorio je o zamolnicama koje su stigle iz BiH, a tiču se vojno-redarstvene operacije Bljesak.

Kako kaže, čini mu se da će, kao što je rekao general Pavao Miljavac, prevladati druga opcija, odnosno da se hrvatsko pravosuđe izjasni o tome.

Jakovina kaže da je normalno da hrvatska štiti hrvatske interese, no da možda postoje i interesi eventualno stradalih nevinih, o čemu bi trebalo doći do sudskog pravorijeka.

Smatra da je reakcija na zamolnice bila presnažna, a operacija Bljesak se, kaže, dogodila zaista bljeskovito.

“Ako pogledajte taj jedan klin koji se zabio prema Papuku, vi niste mogli očekivati da s milijun stanovnika koji su bili prema istoku, da bi nekakav prostor s glavnim gradom u Okučanima mogao na bilo koji način presijecati. Čini mi se, pa i ne djeluju ovi generali osobito zabrinuti. Ako je došlo nekoliko stotina stranica iz BiH, onda bi bilo najbolje da se stvar proanalizira. Ja ne bih bio posebno zabrinut i ne djeluju mi posebno zabrinuti”, rekao je Jakovina za N1.



Govoreći o operacijama Maestral 2 i Južni potez, istaknuo je da rat u Bosni i Hercegovini ne bi završio da nije bilo tih operacija.

“Drugo, rat u Hrvatskoj bi se puno više nastavio. Taj rat je imao brojne elemente građanskog rata, ali je to bio rat u kojem su postojale određene jasne strane. To je ono što bi trebalo imati u kontekstu s operacijama koje su se vršile na bosanskohercegovačkom teritoriju”, smatra Jakovina.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI