JAKOVINA O POKRETU NESVRSTANIH U BEOGRADU: ‘U Hrvatskoj vlada strah od Tita i Jugoslavije!’

Marko Lukunic/PIXSELL

Od prve konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja prošlo je 60 godina. Jedan od osnivača tog Pokreta bila je Jugoslavija predvođena Josipom Brozom Titom. Tadašnju i današnju ulogu spomenutog Pokreta za N1 komentirao je povjesničar Tvrtko Jakovina.

U Beogradu su se okupili predstavnici 117 zemalja u povodu 60. godišnjice prve konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja. Podsjetimo, Beograd je bio glavni grad Jugoslavije.

Treba istaknuti kako su i predstavnici Hrvatske na skupu nesvrstanih u Beogradu, ali ima status promatrača. Sa 120 zemalja članica i 17 promatrača Pokret nesvrstanih zemalja je najbrojnija grupacija država nakon Ujedinjenih naroda. Među promatračima su sve bivše jugoslavenske republike osim Slovenije i Sjeverne Makedonije, kao i Argentina, Brazil, Kina, Ukrajina i Rusija.

Sudjelovanje Hrvatske na tom skupu prokomentirao je Jakovina.

“U Hrvatskoj vlada strah od Tita i Jugoslavije, i sve što se nekad dogodilo, po refleksu je negativno. S druge strane Hrvatska je puno manje zainteresirana, konstelacije su se promijenile, Hrvatska je sad u vojnim savezima koji isključuju članstvo u Pokretu nesvrstanih. Riječ je o 117 država koje u UN-u predstavljaju određenu snagu i koje u ovako nestabilnom svijetu mogu biti potencijalni saveznik. A kao mala zemlja uvijek trebamo tražiti i najmanje vezane točke”, rekao je.



Osvrnuo se na ulogu Pokreta nesvrstanih šezdesetih godina prošlog stoljeća te ga usporedio sa sadašnjim skupom kao i o povijesnom planu te istaknuo da nije riječ o političkom skupu.

“Ni oni ne spominju Tita. Ovo nije politički skup nego jubilarni, velika obljetnica, koji u jednom trenu povijesti, 60-tih, Jugoslaviju stavio u središte zbivanja iako po veličini nije imala svjetsku ulogu, ali je pronašla nišu. Jugoslavija, koja nije pripadala ni istoku ni zapadu, počela je tražiti prostor sa zemljama koje razmišljaju na sličan način, našla ga je u zemljama koje su tek stjecale neovisnost, poput Indije i Indonezije. U tom kontekstu su te zemlje pronašle nešto slično. Jugoslavija je novo dala, bila je globalna dimenzija Pokreta koji je malim zemljama trebao dati glas. 70-tih Jugoslavija je inicijator okupljanja zemalja gdje je s nekim od najrazvijenijih država poput Švedske, Finske i sl, zagovarala povezivanje europskog kontinenta”, naglasio je Jakovina.

Na upit o tome što je ostalo od te ideje do danas, odgovorio je kako je “Pokret uvijek imao razmjerno slab utjecaj”.

“Kroz Pokret su vlastite interese mogle koristiti zemlje koje su to znale. Opća načela su bila osnova pokreta, ideje koje svugdje vrijede. Hrvatska je u sklopu toga stvorila povijest, to se ne može negirati. Mnoge zemlje su postale neke od najbogatijih država. Ako će Hrvatska Rimac Neveru igdje prodavati, prije će ga prodati u Saudijskoj Arabiji, Kataru i slično, što su zemlje nesvrstanih. Ako je ovo lakši put do tog tržišta, zašto ne iskoristiti”, rekao je povjesničar.

Jakovina ističe da ovo nije politički, nego jubilarni skup te da se zato od njega ne očekuju političke deklaracije. Pokret je izgubio na težini i možda se zato može pozvati bilo tko pa se to koristi za bilateralne poslove.

Osvrnuo se i na govor Milorada Dodika, koji je optužio međunarodne sudionike za miješanje u unutrašnje poslove u BiH.

“Mislim da je to nedopustivo, to nije platforma za takav tip govora. To ne samo da nije u duhu ideala šezdesetih, nego je opasno i za danas. Nema to težinu, samo je iskoristio mjesto za poruke koje su loše i neprovedive, a pritom ne doprinose situaciji u BiH”, zaključio je Jakovina.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI