JAKOVINA O ODVOJENIM ŠKOLAMA U VUKOVARU: ‘Bilo bi korisno da i Hrvati znaju ćirilicu’

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Povjesničar Tvrtko Jakovina govorio je o školovanju djece u Vukovaru.

Kazao je da je dio manjinskih prava ustavno zajamčen i ona su dio paketa kojeg imamo u svom zakonodavstvu nakon završetka mirne reintegracije.

Smatra da su škole i pravo na školovanje na vlastitom jeziku i pismu dio tog paketa te da se to ne može mijenjati voljom jednog gradonačelnika.

Podsjetio je da je još za vrijeme Ive Sanadera kao premijera stvorena skupina kojoj je i sam bio član kako bi se napravio tip udžbenika koji je trebao biti prihvaćen u podunavlju za djecu u hrvatsko-srpskim školama.

“To je izazvalo reakciju prvenstveno na hrvatskoj strani, ja mogu reći tada je u ministarstvu prosvjete bila jedna od eksperta koja je rekla: ‘Ako Srbi na to pristaju, to ne može biti dobro’. Ako tako razmišljate onda nema pomirenja, onda razmišljate o isključivoj interpretaciji. Bilo je povjesničara koji su na sliku spaljenih srpskih sela dvojili je li to srpsko selo ili nije”, rekao je Jakovina na N1.



Dodao je da je HDZ u Vukovaru bio na vlasti do prošle godine dok njihov kandidat nije postao Škorin kandidat.

“Ali ni on ne misli sam vladati, nego misli vladati tako da mijena HDZ. Spojene škole i škole u kojima će neki core nastave iz drugih predmeta biti zajednički mislim da je to dobar početak. Mislim da je važno, ne samo za Srbe da znaju ćirilicu, nego da bi bilo korisno da možda i Hrvati znaju ćirilicu jer ima puno knjiga na ćirilici i dobit će znanje koji drugi neće”, smatra Jakovina.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava je u kampanji za lokalne izbore najavljivao da je vrijeme da djeca više ne idu u odvojene škole i vrtiće te da će to, ako ponovno osvoji mandat, biti jedan od njegovih prioriteta. U tome ga podržava i novi partner u vlasti Željko Sabo, novi predsjednik Gradskog vijeća Vukovara.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI