JAK POTRES BLIZU TONGE, IZDANO UPOZORENJE NA CUNAMI! Znanstvenici potvrdili da je erupcija vulkana u siječnju bila najjača ikad zabilježena

Foto: Wikimedia Commons

Iako je upozorenje na cunami za Tongu i Američku Samou ukinuto, Vlada Tonge upozorila je u petak građane da odu u unutrašnjost na višu nadmorsku visinu nakon potresa magnitude 7.3 u moru oko 207 kilometara od glavnoga grada, prenosi Reuters.

Potres se dogodio na dubini od 24.8 kilometara, oko 207 kilometara istočno-jugoistočno od Neiafua, po Američkom geološkom zavodu (USGS).

Američki Pacifički centar za upozoravanje na cunami je objavio kako je “na temelju svih dostupnih podataka, opasnost od tsunamija od ovog potresa sada je prošla”.

“Molimo vas da ostanete u unutrašnjosti i na uzvisini i slušate radio do daljnjih savjeta. Za pomorce, maknite se od grebena u duboke oceane”, navodi se u objavi na Facebook stranici Meteorološka služba Tonge.

U siječnju je erupcija vulkana Hunga Tonga-Hunga Ha’apaija izazvala cunami koji je uništio sela i resorte. Poginulo je najmanje troje ljudi. U toj južnopacifičkoj naciji živi oko 105.000 ljudi.



Inače, početkom studenoga znanstvenici sa Sveučilišta Oxford su objavili novu studiju u časopisu Science koja je utvrdila da je erupcija podvodnog vulkana u blizini Tonge proizvela najveći ikada zabilježeni oblak pepela i plina, pri čemu je probio sloj mezosfere.

Istraživači su otkrili da je oblak dosegao visinu od 57 kilometara, ubrizgavajući materijal kroz stratosferu i izravno u mezosferu, koja počinje na oko 50 km iznad Zemljine površine.

Glavni autor Simon Proud rekao je da su otkrića “izvanredan rezultat” jer istraživači nikada prije nisu vidjeli tako visok oblak bilo koje vrste.

Obično znanstvenici mogu mjeriti visinu oblaka proučavajući njegovu temperaturu. Međutim, erupcija Tonge bila je previsoka pa su istaživači, umjesto toga, koristili višestruke satelitske slike kako bi usporedili razliku u visini oblaka.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI