Jadranka Kosor o uvredama i vikanjima ispred zgrade ‘Jaca ku***’! ‘To je valjda normalno na ovim prostorima’

Foto: Pixsell

“Proljeće 2011. bilo je najneobičnije, najdinamičnije i najneizvjesnije proljeće u mojem životu. U tome jednom proljeću skupilo se događaja za cijeli ispunjeni ljudski život i da sam samo to proljeće živjela bilo bi mi i puno i previše. I uzbuđenja i nerviranja i radosti i žalosti i strepnje”, napisala je bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor u svojoj knjizi “Premijerka: Zapisci one koja nije htjela biti zapisničarka”.

Kosor u knjizi, koju je javnosti predstavila u ponedjeljak, samo dan nakon održanih parlamentarnih izbora, piše o svojem djetinjstvu, odrastanju, ali i političkom djelovanju.

U poglavlju “Proljeće 2011.” progovara o najintenzivnijem razdoblju svojeg života.

“To sam proljeće živjela od dana do dana, a bio je sve to jedan nezavršen dan bez kraja i činilo mi se katkada da nikada neće skončati, da se loše vijesti nikada neće prestati natjecati nezaustavljivom brzinom”, opisuje autorica.

Upravo tog proljeća 2011. godine bili su pokrenuti i Facebook prosvjedi. Pojavili su se niotkuda, a glavna njihova poruka je bila da Kosor odstupi s dužnosti.



“Jaco, odlazi!”, orilo se svake večeri po centru Zagreba. Prosvjednici su se skupljali na Trgu bana Josipa Jelačića pa išli do Markovog trga, gdje su vikali uvredljive parole ispred zgrade Vlade.

“Prosvjednici su dolazili i pred zgradu u kojoj stanujem, tamo su lamatali uvredama različitih vrsta, a najomiljenija, ispred zgrade u kojoj stanujem, bila je ona “Jaca kurva!”, jer je to valjda bilo i ostalo uobičajeno i normalno vrijeđanje žena na ovim prostorima”, prisjetila se.

Dodaje i kako se nitko od njezinih muških kolega nije osjetio pozvan da stane u njezinu obranu, kao ni zaštitnice ljudskih prava žena.

Sa svih strana prštali su napadi na premijerku, radili su se pritisci na nju da raspiše parlamentarne izbore. Čak je to od nje tražio i tadašnji hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

Pritisak se povećao dolaskom predsjednika Europske komisije Barossa u Hrvatsku.

“Taj je sastanak prerastao u jedan od mojih najvećih političkih šokova, jer je predsjednik EK jasno rekao kako bi bilo dobro da ja kao predsjednica Vlade RH prestanem u javnosti tako intenzivno govoriti o završetku pregovora i ulasku Hrvatske u EU”, prisjeća se Kosor.

Nadalje u knjizi opisuje svoju odlučnost i ustrajnost oko završetka pregovora 2011. koji su se odvijali u situaciji u kojoj su na nju pristisak vršili i najbliži suradnici. No, unatoč svemu, ova hrabra žena nije se dala pokolebati.

I tako je ova knjiga ne samo rasadnik dnevno-političkih pikanterija iz perioda dok je Kosor bila ministrica i premijerka, već je neiscrpan izvor vječite snage koja obavija njezin karakter i tako gura nju, i cijelu Hrvatsku u to vrijeme, prema naprijed.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI