Jadranka Kosor o ulasku Plenkovića u HDZ! Otkrila detalj zbog kojeg ga je učlanila u stranku!

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

U knjizi “Premijerka: Zapisci one koja nije htjela biti zapisničarka”, Jadranka Kosor piše ne samo o svojem djetinjstvu, odrastanju i poslovnoj karijeri, već i o političkim aktivnostima, kao i o ljudima koji su je oduševili, ali i o bliskim stranačkim kolegama koji su je duboko razočarali.

Autorica je svjesna svojih političkih uspona i padova, o njima progovara bez dlake na jeziku, detaljno opisujući odnose s pojedinima ljudima.

Neki od njih su Davor Ivo Stier, Andrej Plenković, a posebno Tomislav Karamarko koji ju je, na kraju, i izbacio iz HDZ-a.

“Ima udaraca od kojih se čovjek oporavi i udarce zaboravi, a ima i onih koji ostave male otvorene rane koje su oku gotovo nevidljive, ali ne zacjeljuju. Javno odricanje Davora Stiera zadugo me onesposobilo za bilo kakvo smisleno funkcioniranje, jer je Stier simbolizirao i druge suradnike pa sam se dugo pravila da mi nije ništa i da mi je dobro i da sam čvrsto na nogama”, napisala je Kosor o svojem suradniku koji je se javno odrekao nakon što je kao premijerka izgubila parlamentarne izbore 4. prosinca 2011. godine.

Naime, dao je intervju jednom tjedniku pod naslovom “HDZ-u je potrebna demokršćanska revolucija, ali ne s Jadrankom Kosor”, što ju je izenadilo i osupnulo.



Prisjetila se i izbora u HDZ-u 20. svibnja 2012. godine, kada su joj svi dotadašnji suradnici okrenuli leđa.

“Nije mi se javljao ni Andrej Plenković, kojeg sam upisala u stranku 2011. jer je htio u Sabor, a ja nisam htjela stavljati nestranačke ljude na liste za Hrvatski sabor pa sam ga onda, kao relativno mladog, proeuropski orijentiranog političara, predložila za kandidata za zamjenika u unutarstranačkim izborima u stranci. Zajedno smo prošli unutarstranačko natjecanje, razgovarali s mnogim izaslanicima za Sabor stranke, proputovali Hrvatsku i na kraju se suočili s porazom od Karamarka i njegovih.

Plenković je ostao uzoran novi član HDZ-a, a ja sam proglašena lošom starom članicom stranke pa je i njemu svako druženje ili svaka kava sa mnom moglo utjecati na karijeru i napredovanje”, napisala je o odnosu s trenutnim hrvatskim premijerom.

Posebno se osvrnula na odnos s Tomislavom Karamarkom, koji je bio ministar unutarnjih poslova u vrijeme dok je ona bila premijerka, a koji ju je 2012. naslijedio na funkciji predsjednika HDZ-a.

“Najšutljivija, najzatvorenija, ali i najbezličnija osoba u Vladi koju sam vodila, čovjek koji gotovo nikada i ništa nije govorio, ministar koji nije htio doći ni na jednu sjednicu Predsjedništva HDZ-a kad su se donosile krupne političke odluke o velikim projektima, bio je ministar koji je također transferirao iz prethodne Vlade, Tomislav Karamarko”, počinje autorica poglavlje “Finale” svoje knjige.

U tom poglavlju detaljno opisuje odnos s Karamarkom, svoj izlazak iz HDZ-a, nelagodu koju je osjećala među ljudima koji bi još donedavno, tako je barem tada mislila, učinili za nju doslovno sve.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI