‘IZREŠETALI’ PRVIH PLENKOVIĆEVIH 100 DANA: ‘Ignorira ustašku krilaticu, ne mari za žrtve zločina…’

Očekivano, "stručna ocjena" stigla je i od Platforme 112, a prenosi je Documenta. Sve pohvale za odnos prema "smeću", ali ne i žrtvama zločina...

Mnogi su se uhvatili ocjenjivanja prvih sto dana vlade Andreja Plenkovića.

Očekivano, “stručna ocjena” stigla je i od Platforme 112, a prenosi je Documenta.

Većinom nezadovoljni, članovi nevladinih Udruga osuđuje ” Vladino ignoriranje Odluke Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju kojom je utvrđeno kršenje Etičkog kodeksa od strane Pave Barišića, ministra znanosti i obrazovanja, a vezano za “prepisivanje ili preuzimanje ideja, misli i riječi drugih autora”. Izostankom neopozive smjene ministra Barišića šalje se poruka javnosti da dužnosnici pred biračima mogu raditi što god žele te da za njih osnovna pravila etičnosti i odgovornosti ne važe.”

Članove ovih udruga posebice zabrinjava izostanak nastavka provedbe kurikularne reforme čemu je zainteresirana, stručna i šira javnost dala punu podršku.

Naročito podebljanim slovima istaknuto je nezadovoljstvo koje je hrvatska Vlada dala uhićenim pripadnicima HVO-a u BiH:



“Povodom uhićenja deset bivših pripadnika HVO-a u BiH, predstavnici Vladinih institucija dali su niz izjava u kojima se praktično zahtijevalo politički pritisak na BiH kako do istrage protiv osumnjičenih za ratne zločine ne bi došlo. Takav politički pritisak na institucije BiH je potpuno pogrešna politika, nedostojna jedne civilizirane pravne države, loša po hrvatsko pravosuđe i štetna za međunarodni ugled RH.”

Jednako tako, potpunim neuspjehom smatraju odnos Vlade prema žrtvama zločina i HOS pločama:

“Zakonski okvir za regionalnu suradnju na procesuiranju ratnih zločina je dobar i tužiteljstva korektno surađuju, no obitelji žrtava ratova još očekuju pravdu. Povratak nacionalističke retorike iz devedesetih mogao bi ugroziti procesuiranje ratnih zločina. K tome, nema pomaka u dokumentiranju sudbine svakog ubijenog i nestalog kao i priznavanju prava svih civilnih žrtava. Ni ova vlada ne ispunjava svoje obaveze prema žrtvama ratnih zločina.

Dok se ključni nositelji najvažnijih institucija u državi odbijaju jasno i nedvosmisleno očitovati o odnosu prema zločinačkom režimu tzv. NDH, zbog nespremnosti službenih organa RH da primjereno službeno i javno reagiraju na postavljanje spomenika s ustaškom krilaticom “Za dom spremni” na mjestu na kojem je nekad bilo ustaško zapovjedništvo u Jasenovcu, zatim u Kutini, Koordinacija svih židovskih općina u Hrvatskoj odlučila je ne sudjelovati na komemorativnim i ostalim skupovima koje organizira hrvatska vlast povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na holokaust. Sramotno je što je u Tehničkoj školi Šibenik povučena izložba “Anna Frank – povijest za sadašnjost”, koja je dio međunarodnog projekta i bit će izložena u 40-tak zemalja. Uoči travanjske komemoracije žrtvama u Jasenovcu, veliko je pitanje hoće li se i ova vlada suočiti s sličnim bojkotom.”

Uz čitav niz kritika navedena je i pokoja sramežljiva pohvala:

“Istovremeno, treba pohvaliti smjer u kojem Vlada kreće donošenjem Plana gospodarenja otpadom RH 2017.-2022. uz upozorenje da Plan i dalje ostavlja prostora za naknadne manipulacije koje mogu ići na štetu njegovoj kvalitetnoj provedbi, primarno kroz Studije izvedivosti kojima bi se trebali definirati konačni kapaciteti i tehnologija postrojenja za obradu miješanog otpada.”

Facebook Comments

Loading...
DIJELI