IZRAELU NIJE NIMALO DRAGO: Bennett poziva svjetske sile da ne pregovaraju s novim iranskim čelnikom

Izrael je u nedjelju osudio izbor ultrakonzervativnog suca Ibrahima Raisija za novog iranskog predsjednika, tvrdeći da će on vladati „režimom brutalnih krvnika“ te da svjetske sile ne smiju pregovarati s njim o nuklearnom sporazumu.

Raisi, pod američkim sankcijama zbog kršenja ljudskih prava, u subotu je osigurao svoju pobjedu na predsjedničkim izborima obilježenima apatijom glasača zbog lošeg ekonomskog stanja i političkih restrikcija, piše agencija Reuters.

Novi izraelski premijer Naftali Bennett na prvoj sjednici vlade koja se prenosila na televiziji rekao je da je Raisijev uspon omogućio iranski vrhovni vođa Ali Hamnei, a ne slobodni izbori.

„Raisijev izbor je, rekao bih, posljednja prilika za svjetske sile da se probude prije no što se vrate nuklearnom sporazumu i shvate s kim imaju posla“, kazao je Bennett, prvo se obrativši na hebrejskom, a potom na engleskom jeziku.

„Režimu brutalnih krvnika nikada se ne smije dopustiti da posjeduje oružje masovnog uništenja. Stav Izraela se po tom pitanju neće mijenjati“, rekao novi izraelski premijer.



Raisi se nije nikad osvrnuo na optužbe zbog uloge u onom što Washington i organizacije za ljudska prava nazivaju izvansudskim egzekucijama tisuća političkih zatvorenika 1988. godine.

Bennett, nacionalist koji vodi šaroliku koaliciju stranaka okupljenu oko protivljenja bivšem premijeru Benjaminu Netanyahuu, kao i njegov prethodnik protivi se nuklearnom sporazumu između svjetskih sila i Irana iz 2015., smatrajući da su restrikcije uvedene u zamjenu za ukidanje ekonomskih sankcija bile preblage.

Vlada bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa slagala se s Izraelom te je napustila taj dogovor, a aktualni predsjednik Joe Biden mu se želi vratiti.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI