Izraelski veleposlanik povodom Dana neovisnosti: ‘Zajednički se borimo za budućnost’

otvoreno.hr

Izraelski veleposlanik Ilan Mor uputio je poruku povodom Dana neovisnosti Izraela, a prenosimo je u cijelosti.

“Danas slavimo Yom Ha’atzmaut, Dan neovisnosti Države Izrael, što predstavlja 72. godišnjicu osnutka Države Izrael.

Kad je Izrael proglasio neovisnost, nismo mogli ni zamisliti same razmjere svoga uspjeha.

Izrael je danas globalna i gospodarska sila, vodeća na svim područjima: poljoprivredi, znanosti, inovacijama, sigurnosti i medicini. Izrael je mala država, ali kad se radi o postignućima, zahvaljujući našoj usredotočenosti na inovacije, mi smo zaista start-up zemlja u svakome smislu te riječi. Danas ima mnogo stvari na koje možemo biti ponosni.

U posljednje 72 godine, na svaki Dan neovisnosti, slavili smo plešući na ulicama.

Danas to, nažalost, ne možemo. Danas svoju neovisnost slavimo u izolaciji, na distanci.



Danas smo suočeni s drugom preprekom i izazovom: pandemijom koronavirusa koja je bacila svijet na koljena i nije poštedjela niti jednu zemlju, uključujući i Izrael. Životi su nam se stubokom promijenili, ali, unatoč svemu, moramo biti strpljivi i ustrajni. Ako nas je naša prošlost ičemu naučila, onda je to da možemo i hoćemo prevladati svaku prepreku. U ovoj borbi s virusom Izrael je vrlo aktivan: naši znanstvenici sudjeluju sedam dana tjedno po 24 sata u svjetskom nastojanju da se pronađe cjepivo za koronavirus i iskušavaju lijekove koji mogu pomoći zaraženima. To je još jedan primjer židovskoga načela ‘TIKKUN OLAM’ – činiti svijet boljim mjestom za život. Zahvalni smo im na njihovu radu u ovoj krizi.

U toj borbi, a zasnovano na stabilnim i prijateljskim odnosima, Izrael stoji uz Hrvatsku i zajednički se borimo za sigurnu i zdravu budućnost.

Podržavamo i odobravamo pravila društvenoga distanciranja i preporuke i mjere Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo i Hrvatske vlade koje su se pokazale uspješnima.

Činimo to s nadom, optimizmom i vjerom da će sve to uskoro proći i da ćemo živjeti svoje živote bez straha.

Kad to prođe, veselimo se daljnjoj uspješnoj suradnji Izraela i Hrvatske na polju poljoprivrede, znanosti, tehnologije, inovacija i mnogim drugim područjima.

Učeći iz prošlosti, stvorili smo bolju sadašnjost. Iz sadašnjosti stvorit ćemo bolju budućnost – zajedno.

Sretan Dan neovisnosti.”

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI