Izlazi li Dragan Vasiljković uskoro na slobodu?

screenshot

Uskoro bi mogao izaći na slobodu jer mu zakon to omogućuje.

Oko dva tjedna Dragan Vasiljković proveo je u Centru za dijagostiku zagrebačkog zatvora iz kojeg je poslan u Lepoglavu na izvršenje kazne, PIŠE Vanja Kranic za N1.

Međutim, vrijeme koje je proveo u australskom, ali i hrvatskom pritvoru uračunava se, pa je pokrenut proces puštanja na uvjetni otpust. “Obzirom da je 90 posto kazne već odslužio, to je moralo biti učinjeno i to je učinjeno i kroz 15-ak dana pretpostavljamo da će se znati ide li na slobodu”, kazao je Tomislav Filaković, odvjetnik Dragana Vasiljkovića.

Takvo puštanje nije zatražio sam Vasiljković već Centar za dijagnostiku zagrebačkog zatvora. I to po službenoj dužnosti jer po zakonu to moraju učiniti kada osuđenik odsluži tri četvrtine pravomoćne kazne. Pritom pišu i svoje mišljenje, a zadnju o svemu ima sud. Prema svemu sudeći, Županijski sud u Velikoj Gorici.

“To je na sudu da odluči, nije na meni da to komentiram, jer nas u tome nema”, kazao je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković

Pravosudna priča Kapetana Dragana traje od 2006. godine kada je prvi puta uhićen u Australiji. Većinu je vremena do izručenja Hrvatskoj 2015. godine proveo u australskom pritvoru, a nakon što je te godine prebačen u splitski zatvor i nakon suđenja, nepravomoćno je presuđen krivim za ratne zločine protiv hrvatskoih vojnika i civila.



Međutim, Vrhovni je sud lani tu kaznu smanjio na 13 i pol godina zatvora. Visina kazne nije zadovoljila žrtve. U udruzi logoraša kažu – znaju da je uvjetni otpust zakonit, no pitaju se – gdje je tu pravda za žrtve. Pozivaju ih da razmisle o slijedećim potezima.

Osvrt na slučaj kapetana Dragana bit će, kažu u udruzi splitskih logoraša, dio pisma kojeg zbog sporog ili neučinkovitog rješavanja ratnih zločina u Hrvatskoj planiraju poslati premijeru Plenkoviću. Zbog takvog stanja će, kažu, i oni na prosvjed u Vukovaru.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI