IZJAVA S PRIZVUKOM SKANDALA, PORFIRIJE UZBURKAO DUHOVE! ‘Nismo sigurni da se granice u budućnosti neće mijenjati’

Foto: Bruno Konjevic/Cropix

Postavljanje temeljnoga kamena na dionici koja povezuje Sremsku Raču u Srbiji i Bijeljinu u BiH organizirano je u vrijeme predizborne kampanje u BiH.

Na skupu su bili srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, srpski član predsjedništva BiH Milorad Dodik i poglavar Srpske pravoslavne Crkve Porfirije.

Dodik je Vučića pozdravio s riječima ‘dobrodošli na svoje i među svoje’ i nastavio kako će Srbi jednoga dana biti jedinstveni. “Danas Srbi imaju dvije države, Republiku Srpsku i Srbiju i nastavit ćemo se boriti za naše jedinstvo”, rekao je Dodik.

Vučić je pozvao Srbe da čuvaju ‘mir i slobodu samo pod jednom zastavom’. “Kada je o slobodi riječ, Srbiju i Republiku Srpsku ništa ne može podijeliti”, istaknuo je Vučić.

Porfirije je istaknuo da su granice promjenljiva kategorija. “Svi znamo da su se kroz povijest granice država mjesta obitavanja našeg naroda mijenjale, a nismo sigurni da u povijesti u kojoj je sve relativno, neće se mijenjati i ubuduće”, rekao je vladika.



Govorila je i predsjednika entiteta Republike Srpske Željka Cvijanović.

“Ovo je dan kad slavimo naš identitet. Ova tri elementa, jedinstvo, sloboda i zastava imaju posebnu težinu, predstavljaju našu sposobnost da opstanemo i da trajemo. Živimo u vremenima gdje nam je potrebno jedinstvo. Vodeći računa o onome što nas je prošlost naučila idemo krupnim koracima ka budućnosti. Sada postoji Srbija koja je motor razvoja cijele naše regije, ali i mira i stabilnosti”, poručila je.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da se jedinstvo, koje treba srpskom narodu, nikada neće osvojiti, već će se osvajati, naglašavajući da je uvjeren da će se Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obilježavati i u budućnosti.

“Danas Srbi imaju dvije države – Republiku Srpsku i Srbiju, ali uvijek ćemo nastojati da se borimo za jedinstvo”, rekao je Dodik, ističući da je “majka Srbija” nešto što živimo na ovim prostorima.

Čestitku je poslala i premijerka Srbije Ana Brnabić.

„Ponosni smo na svoje pretke i povijest, ponosni na svoju zastavu koja za nas nije samo komad obojene tkanine, već trobojna nit koja u neraskidivu zajednicu veže naše sugrađane iz prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Pod njom je ustanovljena suverena Srbija, i najsvetije slobode njenih građana“, navela je premijerka.

Na najnoviji Dodikov istup reagiralo je američko veleposlanstvo navodeći na Twitteru kako će SAD snažno odgovoriti na svaku antidaytonsku aktivnost.

“Sve prazne priče gospodina Dodika ne mogu promijeniti fundamentalnu činjenicu da Republika Srpska nije država. To je jedan od dva bosanskohercegovačka entiteta. Njegova težnja za ‘Nezavisnom Srpskom u BiH’ ne štiti Republiku Srpsku ili njezine stanovnike, nego se kocka njihovom budućnošću”, upozorilo je veleposlanstvo SAD-a.

Povijest je zapisana

Podsjećamo, Solunsko bojište je bila balkanska bojišnica u Prvom svjetskom ratu, nazvana po gradu Solunu gdje je bila smještena glavna saveznička baza. Bojište se protezalo od Valone u Albaniji, preko Ohridskog i Prespanskog jezera, zatim uz planine Kajmakčalan i Belasicu do Strume, te nizvodno do Orfanskog zaljeva u Traciji.

Bojišnica je uglavnom uspostavljena 1916. nakon okupacije Srbije, kad su Centralne sile izbile na grčku granicu. Sredinom 1918. Centralne sile (austrougarske, njemačke i bugarske postrojbe) imale su na raspolaganju oko 600.000 vojnika, a Saveznici (Britanci, Francuzi, Talijani, Srbi i Grci) oko 620.000. Srpska vojska (oko 130.000 vojnika) i dvije francuske divizije izvršile su proboj bojišnice 15. rujna 1918. te nastavile napredovati prema Prilepu i Skoplju (zauzeto 29. rujna), a bojište se ubrzo raspalo i u Albaniji i Traciji.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI