IZETBEGOVIĆ UDARIO NA MILANOVIĆA: ‘Daje potpuno nesuvisle i radikalne izjave, to je nepametna politika’

Foto: Tom Dubravec/Cropix

Predsjednik vladajuće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović osudio je u četvrtak tvrdnje hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića i čelnika HDZ-a BiH da Bošnjaci pokušavaju onemogućiti hrvatskim predstavnicima sudjelovanje u vlasti i Hrvatima uskratiti ustavom zajamčena prava.

Nakon sjednice predsjedništva SDA održane u Sarajevu, Izetbegović je novinarima potvrdio kako su na dnevnom redu bile i izjave hrvatskog predsjednika u kojima je oštro kritizirao bošnjačke političare zbog izostanka dogovora o reformi izbornog zakona i raspisivanja izbora za 2. listopada.

“To je nepametna politika koja dolazi od Milanovića iz Zagreba… Čekam da se promijeni i trebat će vremena da se neke stvari saniraju i završe problemi između Hrvata i Bošnjaka u BiH”, izjavio je čelnik SDA.

Dodao je da mu je Milanovićeva politika “neuhvatjliva”, odnosno kako hrvatski predsjednik daje “nesuvisle i radikalne izjave” pa se postavlja pitanje postupa li on uopće racionalno.

Izetbegović kaže kako ne postoji nikakva osnova da visoki predstavnik Christian Schmidt nametne izborni zakon kao što je to u četvrtak predložio Milanović, nego da postoji samo mogućnost da Schmidt nametne odluku kojom bi se riješio eventualni problem u finaniciranju provedbe izbora.



Kaže da je bio i ostaje spreman na razgovore jer nitko u SDA ne želi problem s Hrvatima, no problem vidi u ponašanju čelnika HDZ-a BiH Dragana Čovića.

Izetbegović je ustvrdio da Čović u pokušaju osporavanja zakonitosti listopadskih izbora iznosi neargumentirane tvrdnje i nedopustive prijetnje poput one da će stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) sad zbog toga pokrenuti postupak teritorijalne reorganizacije BiH.

Izetbegović je ocijenio kako je to izravna prijetnja miru te kako Čović ovakvom najavom izravno dovodi u pitanje Daytonski sporazum. Dodao je kako sve to podsjeća na pokušaj uspostave hrvatske samouprave nakon izbora 2000. godine koji je na kraju propao, a njegov glavni inicijator, bivši član Predsjedništva BiH Ante Jelavić, zbog toga je osuđen na dugogodišnju zatvorsku kaznu pred kojom je pobjegao u Hrvatsku gdje se i danas skriva.

Čelnik SDA kaže kako je preustroj BiH poželjan, ali ne na etničkim načelima, nego kroz regionalizaciju koja bi se temeljila na ekonomskim kriterijima.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI