IZETBEGOVIĆ ODGOVORIO KAO NIKAD DOSAD! ‘Zaboravite ucjene, to neće proći, Hrvati imaju i suviše vlasti’

Foto: Tom Dubravec/Cropix

Čelnik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović najavio je kako neće popustiti pred “pritiscima i ucjenama” čiji je cilj izmijeniti izborni zakon BiH, a Hrvatsku je pozvao da djeluje na drugačiji način nego do sada što smatra preduvjetom rješavanja unutarnjih bosanskohercegovačkih problema.

Na Izetbegovićevu službenom Facebook profilu su objavljeni dijelovi govora koji je održao pred članovima SDA-a u Livnu kazavši im kako će ustrajati u nastojanju da spriječi izmjene izbornog zakona koje bi bile diskriminirajuće za one pripadnike konstitutivnih naroda koji su u nekim dijelovima BiH u manjini.

Konstatirao je kako se to tiče upravo položaja Bošnjaka u Livanjskoj županiji i koji bi morali imati pravo zastupljenosti u tijelima vlasti bez obzira na brojnost unatoč činjenici da su tu manjina u usporedbi s Hrvatima.

“Ustrajat ćemo u nastojanjima da vas zaštitimo i u tome nećemo popustiti niti milimetar”, kazao je Izetbegović ponovivši kako je za SDA neprihvatljivo uvođenje cenzusa od tri posto po županijama za delegiranje zastupnika u Dom naroda parlamenta Federacije BiH.

Oštre poruke Hrvatskoj

Kazao je i kako želi poboljšati odnose s Hrvatima pa i kroz izmjene izbornog zakona, ali bez “pritisaka i ucjena”, kako doživljava zahtjeve stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) za rješenjima koja bi osigurala legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u tijelima vlasti. No Izetbegović je ustvrdio i kako Hrvati u BiH zapravo već sada imaju isuviše vlasti s obzirom na to koliko ih živi u toj zemlji, a Hrvatskoj je predbacio sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu tijekom rata u BiH.



“Mi na te prijetnje i pritiske (za izmjene izbornog zakona) ne povijamo kralježnicu i nećemo je poviti. Da 400 tisuća Hrvata iz BiH žive u Hrvatskoj, dobili bi manje od desetine vlasti, a ovdje dobiju trećinu. Da je sreće, Hrvatska bi pomagala na pravi način. Imamo problem naše imovine u Hrvatskoj. Imali smo tu i udruženi zločinački pothvat, u kojem je i Hrvatska sudjelovala. Ne očekujemo nikakve odštete, već promjenu odnosa prema BiH”, kazao je Izetbegović.

Čelnik SDA-a već danima obilazi gradove u BiH u kojima govori pred stranačkim aktivistima čime je očevidno započeo preuranjenu izbornu kampanju. On će se u listopadu natjecati za novi mandat u Predsjedništvu BiH uz veliki rizik da tu utrku izgubi jer je devet oporbenih stranaka podržalo SDP-ovog Denisa Bećirevića kao ozbiljnog protukandidata za bošnjačkog člana državnog vrha.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI