Izbori u Šeksovoj režiji, on je glavni Plenkovićev čovjek: Plan je neobičan i dugo se krojio

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Andrej Plenković ide po pobjedu, komentiraju stranački kolege i bliski suradnici predsjednika Vlade nakon što je napokon javno otkrio svoje planove o parlamentarnim izborima koji bi se trebali održati u svibnju, uoči europskih izbora, kao što smo to prvi najavili još početkom veljače.

Dugo je Plenković i od svojih najbližih suradnika skrivao strategiju za parlamentarne izbore na kojima će se boriti za treći uzastopni mandat, no ona se ionako nije ni kovala za stranačkim stolom u njegovu HDZ-u, nego daleko od očiju javnosti, kako to obično i ide kada se u pozadini krije stranački doajen Vladimir Šeks, za kojega u vladajućoj stranci tvrde da je s Plenkovićem ponovno postao glavni operativac za nadolazeće parlamentarne izbore i kampanju koja uz njih ide.

Šeks će, tvrde naši dobro upućeni izvori, biti mozak Plenkovićeve operacije za osvajanje trećeg mandata, a taj plan nije od jučer, dugo se krojio na političkoj margini pa je Šeks, znajući što njegovoj stranci i stranačkom šefu predstoji, prekrojio izborne jedinice, zbog čega se nedavno uskomešala oporba koju je na koncu ušutkala odluka Ustavnog suda na čijem čelu sjedi Šeksov kum Miroslav Šeparović. Sova je zahukala i najavila izbore, figurativno komentiraju naši sugovornici iz vladajućih redova te kažu kako će ova kampanja koja Plenkoviću predstoji biti prljava, turbulentna i intenzivna.

Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Lov na desnicu

Za razliku od svega što se dosad od Plenkovića moglo vidjeti i čuti, premijer u nadolazećem razdoblju kreće u lov na desno biračko tijelo pa će shodno tome svi stranački skupovi biti preplavljeni domoljubljem. Od ogranka do ogranka mahat će se zastavama, pjevat će se Thompsonovi hitovi i slati poruke kakve su se donedavno mogle čuti samo s desnog krila sabornice. Kako tvrde upućeni, Plenković će tu ipak pripaziti da ga se ne percipira previše radikalno jer bi kampanja u konačnici, bez obzira na sva imena s lista, trebala biti personalizirana.

Plenković je, naime, misli fokusirati na samoga sebe i na svoje uspjehe, a tu će se, dakako, spominjati i ulazak u Schengen i uvođenje eura, ali i milijuni povučeni iz fondova. No u svemu tome s oporbom će ipak voditi oštre i žestoke ratove jer su i Plenković i Šeks svjesni da ni oni neće birati sredstva u borbi za dolazak na vlast.

Tako je SDP najavio još jedan veliki prosvjed, na koji u dijelu HDZ-a ne gledaju ravnodušno jer smatraju da će se tim prosvjedima mobilizirati nezadovoljno, pa i neodlučno građanstvo, dok s druge strane u HDZ-u od Šeksa očekuju da mobilizira njihovo biračko tijelo i probudi uspavane i zapuštene stranačke ogranke koje je Plenkovićev glavni tajnik HDZ-a Krunoslav Katičić zanemario. Otkako je otišao Milijan Brkić, organizacijama se nitko nije bavio na odgovarajući način, smatraju naši sugovornici i tvrde da će to za premijera biti najveći zalogaj, međutim, on je već krenuo u obilaženje HDZ-ovih ogranaka, a upute su poslane i svim županijskim organizacijama pa se u dogledno vrijeme očekuje veliko buđenje takozvanog terena.

Foto: Vanesa Pandzic / CROPIX

Bio je dosta žestok

To što imaju organizacije diljem zemlje u vladajućoj stranci smatraju svojim najvećim adutom u srazu s aktualnom oporbom, a osim toga, navode i kako Plenković neće imati konkurente samo u oporbenim redovima nego i na Pantovčaku, na kojem će predsjednik Zoran Milanović i donijeti konačnu odluku o točnom datumu izbora.

 

Dok Milanović razmišlja o izborima, Šeks je svoja promišljanja i smjer kampanje već dao naslutiti pa je nedavni oporbeni skup na Markovu trgu nazvao mitingom mržnje, nazivajući prosvjednike mentalnim nasljednicima komunista. “Hrvatski narod ne zaboravlja kako su se politički preci ovih bukača ponašali ’91.”, poručio je Šeks nazvavši uz to Daliju Orešković zmijom otrovnicom, a Krešu Beljaka notornim kriminalcem.

Nije Šeks ovoga puta nastupao u rukavicama, štoviše, izravno je oporbi dao do znanja što mogu očekivati u kampanji. “Idemo u punu mobilizaciju da potučemo do nogu tu političku gamad i ološ, da ih se zauvijek bacimo na đubrište historije, gdje su i zaslužili biti”, rekao je dok mu je u publici pljeskao premijer Plenković, a HDZ-ovce spremne za takav stil kampanje iznenadilo je tek to što mu je konobar tijekom tog stranačkog skupa točio samo vodu.


Foto: Ranko Suvar /CROPIX

Stara retorika

Jasno je kao dan da će se sve one koji se u kampanji za parlamentarne izbore suprotstave Plenkovićevoj stranci okarakterizirati kao komuniste i dionike protusrpske, protudržavne rabote, što je retorika nalik na onu iz 90-ih, no izgleda da HDZ trenutno, osim ovih Šeksovih budnica, druge opcije za kampanju i nema. Nisu, doduše, svi u HDZ-u oduševljeni time što je Šeks uz Plenkovićev blagoslov preuzeo dominantnu ulogu u kampanji pa dio onih s kojima smo razgovarali ukazuje na to da Plenković ovim potezom pokazuje da nije posve siguran u pobjedu na izborima te da bi se stranci mogao dogoditi nezapamćen debakl.

Ne sviđa se dijelu HDZ-ovaca ni način na koji je donesena odluka o raspisivanju izbora koja je najprije dogovorena sa Šeksom i Plenkovićevim savjetnicima, a tek onda s vodećim ljudima stranke koji su se mjesecima prije ovog premijerova manevra pitali kada će se izbori održati. Posljednji parlamentarni izbori održani su “na brzinu” i iznenada zbog pandemije koronavirusa koju je Plenković okrenuo u svoju korist, a sada koristi istu taktiku s hitnim izborima bez opravdanog argumenta, a to prema nekim tezama iz HDZ-a i jest pokazatelj njihove slabosti koja bi ih mogla skupo stajati. Kada govore o slabostima, HDZ-ovci spominju i krizu kroz koju stranka prolazi, ukazuju na veliko nezadovoljstvo koje je u javnosti izazvalo imenovanje Ivana Turudića glavnim državnim odvjetnikom, što i jest velik broj građana dovelo na Markov trg na prvi oporbeni prosvjed.

Tri dana prije nego što je Plenković obznanio da se izlazi na izbore, objavljeno je da je stopa rasta cijena prvi put najviša u Europi, što ukazuje na to da Hrvatska borbu s inflacijom još nije uspjela dobiti, ali u Plenkovićevim redovima računaju da će taj problem zakrpati povišicama koje stižu javnom sektoru. Ne treba u kontekstu ove priče o izborima zaboraviti ni na istragu Ureda europskog javnog tužitelja koja se ozbiljno splela oko ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek, zbog koje je Plenković ušao u otvoreni sukob s europskim tužiteljima. Nije nemoguće da je i strah od ministričina pada jedan od motiva za žurno održavanje izbora, smatra se u dijelu stranke, dok oni skloni Plenkoviću napominju kako je to suluda konstrukcija jer je odluka o proljetnim izborima ionako donesena krajem prošle godine.

Foto: Nenad Opacak / CROPIX

Bacanje novca

Navodno je Plenković prije istupanja u javnost proučio rezultate interne ankete provedene po izbornim jedinicama koja im je otkrila da se ne trebaju brinuti za rezultat izbora jer im sila afera nije naštetila. U Plenkovićevu krugu navode da bi HDZ prema tim anketama i na ovim izborima mogao dobiti šezdesetak mandata, nakon čega ne bi trebalo biti problema ni s formiranjem vladajuće većine, s manjincima i nekoliko ruku iz oporbe.

Odluka o potencijalnom savezniku još nije donesena, no navodno se očekuje da bi te ruke trebale biti iz redova Socijaldemokrata, pa i iz liberalnih opcija koje u nekoliko blokova izlaze na parlamentarne izbore, prije kojih će biti donesen Zakon o plaćama i uredbe za 240 tisuća državnih i javnih službenika te novi paket pomoći vezan uz struju i plin, zbog čega će se s raspuštanjem Sabora i čekati do 22. ožujka. Čekanja zato nema kad je riječ o nositeljima lista, a kao najveće iznenađenje u HDZ-u ističu nositelja liste u 5. izbornoj jedinici. Riječ je o ministru rada Marinu Piletiću, koji će stranačke boje braniti u najkritičnijoj jedinici koja obuhvaća Vukovarsko-srijemsku županiju. Na prošlim je izborima u toj jedinici HDZ-ov nositelj liste bio bivši ministar financija Zdravko Marić, a za tu jedinicu Plenković je spremao Marija Banožića, a prije toga i Josipa Aladrovića, no njih dvojica morala su odstupiti zbog prometne nesreće i otvaranja istraga pa Plenković nije ni imao previše prostora za manevre te je odlučio listu prepustiti Piletiću.

HDZ-ov Reiner uvjeren u pobjedu a ima i poruku za oporbu: ‘Od birača ćemo tražiti novi mandat’

Njega cijeni kao mladog i perspektivnog političara koji će privući i dio desnog biračkog tijela, a u dijelu HDZ-a naglašavaju kako je Piletić premijera “kupio” i načinom na koji je pregovarao i sa sindikatima dogovorio Zakon o plaćama. U HDZ-u tvrde da Piletić nije pripadnik ni jedne struje te ga opisuju kao dečka oko kojeg se stranka neće dijeliti, premda u dijelu stranke smatraju da bi bilo bolje da je tu jedinicu Plenković prepustio požeškoj županici Jozić. On na tu opciju nije želio pristati, no postoji mogućnost da će se i za nju naći mjesta na stranačkoj listi u ovoj jedinici. Polemike su vođene i oko devete izborne jedinice, koju je Plenković ipak odlučio prepustiti svojem čovjeku od povjerenja Ivanu Malenici iako su iz zadarskog županijskog ogranka lobirali za ministra Šimu Erlića.

Čelična lady

Dvojbe nije bilo kad je riječ o desetoj jedinici koju je Plenković, igrajući na sigurno, odlučio prepustiti stranačkom operativcu Branku Bačiću. Sasvim je jasno da je Vili Beroš kao nositelj liste u toj dalmatinskoj jedinici otpao zbog toga što njegov rejting danas nije ni izbliza onakav kakav je bio u vrijeme pandemije. Spekulira se da je, kada je Beroš posrijedi, pod upitnikom i nastavak njegove ministarske karijere jer je Plenković otvoren za to da u svoju novu vladu odnosno u zdravstveni resor uvede ravnateljicu pulske bolnice, čeličnu lady istarskog zdravstva Irenu Hrstić.

Iznenađenje je za mnoge i to što se u 3. jedinici kao nositelj liste nije pojavio ministar gospodarstva Damir Habijan nego župan Anđelko Stričak, no Habijana navodno više zanimaju europski izbori, a Stričak kao župan ima velik utjecaj na teren te može mobilizirati članstvo u toj jedinici čije biračko tijelo inače nikada nije bilo naklonjeno HDZ-u. Sasvim očekivano, po glasove u prvoj jedinici ide Plenković, kojega će šef oporbe Peđa Grbin izbjeći jer će on SDP-ovu listu nositi u osmoj jedinici, gdje će mu se suprotstaviti ministar prometa Oleg Butković. Po glasove desnog biračkog tijela u drugu jedinicu ide Gordan Jandroković, a u četvrtoj jedinici iznenađenja nema. Ondje će listu predvoditi stranački kapitalac Ivan Anušić, dok će ministar branitelja Tomo Medved kao nositelj liste ići u 7. izbornu jedinicu.

Foto: Nera Simic / CROPIX

Visoko na listama bit će i ostali ministri, svjedoče HDZ-ovci te dodaju da će glavni tajnik Katičić voditi izborni stožer, a njegov zamjenik Vlatko Vuković Odjel za logistiku i financije. Glasnogovornik HDZ-a Zoltan Kabok bit će glasnogovornik kampanje, a Marko Milić vodit će političko-medijsku komunikaciju. Ministar policije Davor Božinović po svoj dio glasova ići će u šestu jedinicu. Kamo će nakon izbora ići Plenković, pitanje je o kojem izgleda u njegovim redovima nema dvojbe: on, kako kažu u stranci, ostaje u Hrvatskoj jer unatoč tomu što u briselskim krugovima uživa velik utjecaj, zasad nije na popisu kandidata za čelnike u Europskoj komisiji.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI