IZ ZARAZNE OTKRILI SVE O BIJEGU I SMRTI PACIJENTA: Iscurili novi detalji, pacijent se oglasio preko telefona!

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Klinika za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ objavila je priopćenje o slučaju pacijenta pozitivnog na covid, koji je jučer pobjegao iz te bolnice, da bi kasnije preminuo u privatnoj kući kraj Samobora.

Kako kažu, pacijent u dobi od 53 godine, nakon liječničkog pregleda u Hitnom prijemu Klinike i učinjene rendgenske snimke pluća, zbog potrebe bolničkog liječenja hospitaliziran je 18.10.2021.g. u Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu zbog COVID-19 bolesti. Pacijent je upućen na odjel u izolacijsku jedinicu u pratnji medicinske sestre s postavljenim kisikom gdje dolazi u 15:30.

Na odjelu su mu ponovno izmjerene vitalne funkcije, učinjene ordinirane pretrage, postavljena intravenska kanila te je pacijent postavljen na monitor zbog daljnjeg praćenja vitalnih funkcija. Pacijent odmah naglašava da ne želi primati terapiju, a u 16:10 medicinsko osoblje odjela primijetilo je da pacijent nije u bolesničkom krevetu. Nakon nekoliko minuta, kada pacijenta nisu našli niti u drugim sobama i prostorijama odjela, pozvana je dežurna liječnica da kontaktira pacijenta na mobitel. Pacijent navodi da nije teško bolestan, vozi se osobnim automobilom kući i odbija se vratiti u Kliniku. Nakon toga obaviještena je nadležna Policijska postaja čiji djelatnici promptno dolaze u Kliniku i uzimaju potrebne podatke o pacijentu”, pišu iz Zarazne.


Nadalje navode da Klinika za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu nije zatvorska ustanova tako da praktički svaki pacijent koji se hospitalizira, ukoliko mu to fizičko stanje dozvoljava, može samovoljno napustiti Kliniku.

U Klinici postoji Protokol o samovoljnom napuštanju bolničkog liječenja gdje između ostalog stoji:-Pacijent ima pravo samovoljno napustiti stacionarnu zdravstvenu zaštitu (Kliniku), osim u slučajevima kada bi to štetilo njegovu zdravlju i zdravlju i sigurnosti drugih osoba (propisano posebnim zakonom).

-Ako pacijent samovoljno napusti Kliniku, a radi se o slučaju kada napuštanjem zdravstvene ustanove može ugroziti vlastiti život i zdravlje ili život i zdravlje drugih osoba, zdravstveni djelatnik će bez odgađanja obavijestiti nadležnu policijsku upravu. U konkretnom slučaju pacijent je skinuo masku s kisikom s lica, otkopčao se s monitora, izvadio postavljenu intravensku kanilu, otvorio balkonska vrata u sobi te preko vanjskih stuba samovoljno napustio bolničko liječenje. Medicinsko osoblje je odmah poduzelo sve potrebne mjere u tim situacijama, navode u priopćenju iz klinike Fran Mihaljević.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI