IZ SRBIJE STIGLA POLITIČKI MOTIVIRANA OPTUŽNICA? Letica: ‘Svaki put kad dobije pljusku od međunarodne zajednice ili propadne projekt u kojemu je bio angažiran, Vučić izmišlja probleme u susjedstvu, osobito u Hrvatskoj’

Screenshot N1

Optužnice iz Srbije u kojima se četvoricu hrvatskih pilota tereti za ratni zločin u BiH 1995. godine za N1 komentirao je Ante Letica, bivši voditelj operacija SOA-e. Iz Srbije su najavili da će za isto podignuti kaznene prijave i protiv još nekoliko hrvatskih vojnih časnika.

Letica smatra kako je riječ o politički motiviranoj optužnici iako je, kako je rekao, nije vidio, a nije ni pravne struke da bi mogao nešto više reći o tome.

“Srbija je upotrijebila tu univerzalnu jurisdikciju i na vrhu toga stoji Vučić. Svaki put kad dobije pljusku od međunarodne zajednice ili propadne projekt u kojemu je bio angažiran, on izmišlja probleme u susjedstvu, osobito u Hrvatskoj. On ima velikih problema u svojoj stranci, ima problem s Kosovom i treba priznati realnost, Kosovo je suverena, samostalna država. Mnogima u Srbiji je to jasno, i Vučiću je to jasno, samo želi dobiti nešto zauzvrat jer će on ili netko od njegovih nasljednika morati potpisati suglasnost za samostalnost Kosova”, istaknuo je Letica.

Dodao je kako se “Vučić mora držati Rusije”.

“Ako prijeđe na stranu Zapada, on gubi energente i Srbija će biti u vrlo teškoj poziciji. Zašto je poslao Vulina da razgovara s Lavrovom? Sigurno je u pitanju preslagivanje oko Kosova. Ovo je nastavak Vučićeve politike optuživanja Hrvatske za genocid, ustaštvo i pravni pokušaj negiranja naše veličanstvene akcije Oluja kojom smo porazili neprijatelje i oslobodili svoju zemlju. Ovo je napad na Oluju i pokušaj diskreditacije Hrvatske i hrvatskog naroda. To je laž, ali kad se laž ponavlja ona kod nekga može postati istina”, naglasio je bivši voditelj operacija SOA-e.



Govorio je o tome kako se u svakom ratu događaju zločini, ali i da je to “pitanje odgovornosti i je li to naredila politika ili je to splet nesretnih okolnosti”.

“Kao što je rekao Miljavac, ako je to bila vojna kolona, ako su se civili miješali s vojskom… Ja nemam saznanja o tome, a 27 godina nakon tih događaja, optužnica protiv nekih hrvatskih pilota… Mislim da je ovo stvarno politička optužnica kojom Vučić pokušava za svoju unutarnju situaciju bildati mišiće i pokazati kako je Srbija žrtva, kako je on žrtva…”, rekao je Letica.

Osvrnuo se i na ulogu obavještajnih službi.

Istaknuo je kako je velika njihova uloga.

“Ono što službe dobiju, to se treba proceduralno utvrditi i samo tako može biti dokaz na sudu. Ono što dođe izravno iz službe, ne može biti dokaz. Ne znam koliko oni to mogu napraviti, ali sam siguran da su u pripremi ovoga bili vrlo aktivno u Srbiji i u dijelu BiH”, naglasio je.

Prema njegovom mišljenju, Hrvatska treba podignuti optužnice protiv zločinaca iz Srbije, ali ne zbog odmazde nego da se utvrdi istina.

“Mi smo bili žrtva agresije, nas je JNA za račun Srbije napala, razarala i ubijala. Ima dovoljno dokaza i treba inzistirati na rješavanju svakog kaznenog djela protiv hrvatskih građana tijekom Domovinskog rata. Ako ih se ne može osuditi, onda treba osuditi velikosrpsku agresivnu politiku koja je uzrok svemu što se događalo na području bivše države”, zaključio je Letica.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI