IZ MOLDAVIJE ODASLANA PORUKA: Plenković: ‘Skup ima važan značaj, no to nije upućeno kao konfrontacija, nego kao poruka suradnje i uključenosti’

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Na drugom sastanku Europske političke zajednice koja okuplja 27 država članica Europske unije i 20 europskih država, ali bez Bjelorusije i Rusije koji se održava u Moldaviji, odaslana je jedinstvena poruka. Nakon prošlogodišnjeg sastanka u Pragu, ove se godine održava u toj bivšoj sovjetskoj republici.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen dan ranije je rekla da Moldavija “usprkos svim pritiscima”, brzo i kvalitetno napreduje prema članstvu u Europskoj uniji.

Skup se održava na desetak kilometara od moldavske odmetnute regije Pridnjestrovlja gdje su raspoređeni takozvani ruski “mirotvorci”.

O Moldaviji je govorio hrvatski premijer Andrej Plenković na početku skupa te naglasio kako je to “neovisna država koja ima svoju vlast, svoje demokratske izabrane institucije i svoj smjer”.

Dodao je kako je sam skup “važna politička poruka, no da nije upućena kao poruka konfrontacije, nego kao poruka suradnje i uključenosti”.



“Ako Rusija svaki skup koji se održava u njezinom bližem susjedstvu doživljava kao neku prijetnju, onda je to veliki problem”, rekao je hrvatski premijer.

Inače, skup se održava pod velikim mjerama sigurnosti, a iznad susjedne Rumunjske patroliraju NATO-vi avioni, štiteći zračni prostor bivše sovjetske republike.

U Moldaviju je došao i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij te pozvao sve da Ukrajina postane članica Sjevernoatlantskog saveza te da joj se omoguće borbeni zrakoplovi, objavio je Reuters.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI