IZ MINISTARSTVA ZDRAVSTVA: ‘Javna nabava uređaja za intraoperativno zračenje provedena je u skladu sa zakonskim propisima’

Foto: Željko Puhovski/Cropix

Ministarstvo zdravstva oglasilo se oko postupka javne nabave uređaja za intraoperativno zračenje u KBC-u Sestre milosrdnice.

“Radi istinitog, cjelovitog i na činjenicama utemeljenog informiranja javnosti o nabavi uređaja za intraoperativno zračenje u KBC Sestre milosrdnice, Ministarstvo zdravstva opetovano javno obznanjuje da je postupak javne nabave, određivanje tehničko-tehnoloških svojstava uređaja te utvrđivanje procijenjene vrijednosti uređaja proveo KBC Sestre milosrdnice koji je, kao i svaka zdravstvena ustanova, kao naručitelj, u potpunosti odgovoran za zakonitost postupaka nabave koje provodi”, stoji u priopćenju.

Ministarstvo ni u kojem segmentu nije bilo uključeno u donošenje odluke o odabiru konkretnog uređaja niti je sudjelovalo u pripremi i provedbi postupka javne nabave u tom predmetu, nastavlja se.

U spomenutom slučaju proveden je otvoreni postupak javne nabave, a sva dokumentacija vezana uz to stalno je dostupna svim nadležnim tijelima, i unutar bolničkog sustava, i svim državnim tijelima koja obavljaju nadzor provedenih postupaka, kao i kontrolu raspolaganja državnim financijskim sredstvima, dodaje ministar.

“Temeljem zahtjeva Klinike za tumore, a na inicijativu medicinskih stručnjaka koji se bave liječenjem malignih bolesti, kao i na traženje udruge pacijenata oboljelih od tumora prema ravnatelju KBC-a Sestre milosrdnice, pokrenut je interni bolnički postupak za iskazivanje potrebe nabave tog uređaja. KBC Sestre milosrdnice potom je dostavilo Ministarstvu zdravstva zahtjev za osiguranje financijskih sredstava koje je, po provedenoj internoj proceduri i zaprimanju pozitivnog mišljenja nadležne Uprave (Uprava za bolničku zdravstvenu zaštitu, transplantaciju i biomedicinu), izdalo prethodnu suglasnost za financiranje”, ističu iz ministarstva.Daljnji postupak nabave uređaja za intraoperativno zračenje proveden je isključivo i samostalno od strane KBC-a Sestre milosrdnice. Ravnatelj bolnice imenovao  je stručno povjerenstvo koje je pripremilo i provelo otvoreni postupak javne nabave, ocijenilo prispjele ponude i predložilo donošenje odluke o odabiru najpovoljnije ponude, koju je potom donio ravnatelj, navode iz Ministarstva. Procjena tržišne vrijednosti navedenog uređaja, odnosno okviri nabavne cijene, utvrđena je od strane zdravstvene ustanove, odnosno stručnog povjerenstva za nabavu i provođenje natječaja. U tom procesu Ministarstvo zdravstva ne sudjeluje, navodi se.

Ministarstvo zdravstva podsjeća da prilikom izdavanja prethodne suglasnosti za nabavku potrebne opreme svaki postupak javne nabave koji ustanova sama i u svoje ime provodi, mora biti proveden sukladno odredbama Zakona o javnoj nabavi i podzakonskim aktima.

Nakon izvršenog plaćanja, bolnica dostavlja Ministarstvu zdravstva svu dokumentaciju koja je nužna za izdavanje konačne suglasnosti za financiranje, u sklopu koje je i izjava ravnatelja ovjerena od javnog bilježnika, dana pod punom materijalnom i kaznenom odgovornošću, da je postupak javne nabave proveden sukladno Zakonu o javnoj nabavi te da je faktura uredno evidentirana, navode iz Ministarstva.

“Tvrdnje iznesene u dijelu medija o tome da su ministar zdravstva ili Ministarstvo zdravstva učinili bilo koji nezakoniti korak u navedenom slučaju, dovode u zabludu hrvatsku javnost. Stručne služba Ministarstva iz dokumentacije koja im je stavljena na uvid i informacija od ravnatelja KBC Sestre milosrdnice, zaključile su da je javna nabava navedenog uređaja provedena u skladu sa zakonskim propisima i utvrđenim procedurama”, stoji u priopćenju.

Sva dokumentacija vezana uz postupak javne nabave uređaja za intraoperatvino zračenje u KBC Sestre milosrdnice dostupna je i nadležnim državnim tijelima zaduženima za kontrolu raspolaganja sredstvima državnog proračuna i poštivanje zakonitosti postupaka, rekao je ministar Beroš. A ako se utvrde bilo kakve moguće nepravilnosti u tome postupku, hrvatska javnost će biti obaviještena, dodaje Beroš.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI