Iz Jadrana proteklog vikenda izvučeno 70 kubika otpada

U akciji čišćenja podmorja ‘Zajedno za čišći Jadran’ protekli vikend prikupljeno je oko 70 kubika otpada, ponajviše guma te staklene i plastične ambalaže, među kojim se našao i opasni otpad poput iskorištenih akumulatora, izvijestio je organizator akcije u ponedjeljak.

Udruga Argonauta, kao koordinator akcija, te ronilački klubovi RK Sv. Roko, UPA Rostrum i ERK Korčula kao domaćini, okupili su ukupno 84 volontera koji su izvadili čak 70 kubika otpada iz podmorja na lokacijama u Zadru – dio lučice Foše, u Splitu – zapadni dio kupališta Žnjan, a na Korčuli predio Luke ‘Porto Uš’.

U moru su, upozorava se u priopćenju, pronađeni stari akumulatori, što je opasni otpad, dijelovi brodova, ogromne količine guma, staklena i plastična ambalaža i sl.

“Čistili smo Luku Uš i u samo tri sata, 16 ronioca, uz pomoć volontera na kopnu izronilo je čak 22 kubika smeća. Iako smo zapravo sami najviše svjesni stvarne situacije pod morem, današnji rezultat i nas je šokirao”, naglasio je Frano Fertis, predsjednik Ekološko ronilačkog kluba Korčula.

Količinski najmanje otpada od druge dvije lokacije

Đani Iglić, predsjednik ronilačkog kluba Sveti Roko Bibinje je izrazio zadovoljstvo što su količinski izvadili najmanje otpada u usporedbi s druge dvije lokacije u Splitu i Korčuli.



“Primijetili smo na nekoliko lokacija u Zadru, koje sustavno godinama čistimo da je puno manje otpada, a posebno me raduje da smo u Telašćici našli živu perisku iako su javili po portalima da je zadnja periska u Telašćici uginula”, naglasio je.

Ivan Živković, predsjednik Udruge za podvodne aktivnosti Rostrum iz Splita je kazao da je podmorje kupališta Žnjan potpuno očišćeno, a to je rezultat, ističe, kontinuiranog monitoringa te lociranja i mapiranja podvodnih deponija.

Voditeljica programa zaštite prirode i okoliša u udruzi Argonauta Ivana Marin, izrazila je zadovoljstvo zbog dobre suradnje svih ronilačkih klubova, ali i regionalne suradnje te najavila nastavak akcije posljednjeg vikenda u kolovozu na otoku Murteru.

“Tada će udruga Argonauta ugostiti ronilačke klubove i zajednički očistiti više lokacije na području otoka Murtera. Za taj se vikend planira i ‘Festival moru’ s pregršt povezanih događanja s ciljem podizanja svijesti o važnosti očuvanja podmorja”, poručuje.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI