IZ BiH PORUČUJU: ‘Cijela afera je lažna. Činom Tužiteljstva BiH hrvatski generali su, zapravo, spašeni kaznenog progona’

Foto Photo: Goran Stanzl/PIXSELL/ilustracija

“Cijela afera je lažna. Činom Tužiteljstva BiH hrvatski generali su, zapravo, spašeni kaznenog progona“, tvrdi portal istraga.ba, a prenosi i utjecajno sarajevsko “Oslobođenje”.

Dakle, prema pravnim interpretacijama spomenutog portala odlukom glavne državne tužiteljice Gordane Tadić BiH se odrekla prava na kazneni progon visokih časnika Hrvatske vojske koji su bili pod istragom zbog zločina nad Srbima tijekom operacije Bljesak.

Tadić je, to nije sporno, poslala Ministarstvu pravosuđa tzv. “zamolnicu” u kojoj traži da naša zemlja preuzme kazneni progon, a tim aktom se, tvrde, BiH odrekla svog prava.

Kako to objašnjavaju? Prema tekstu zamolnice, koji je objavljen na portalu istraga.ba, Tužiteljstvo BiH se poziva na Sporazum između BiH i Hrvatske o pravnoj pomoći iz 1996., a iz kojeg, tvrde, proizlazi da će Tužiteljstvo BiH kao moliteljica “privremeno prekinuti mjere u vezi s gonjenjem za kazneno djelo navedeno u molbi” te da više neće provoditi istragu protiv hrvatskih generala koje je MUP RS-a prijavio za kazneno djelo ratni zločin.

“Ono što je potpuno jasno – Hrvatska ove generale neće procesuirati. A neće ni Gordana Tadić, odnosno Tužiteljstvo BiH. I za kraj je bitno napomenuti da Tužiteljstvo BiH nije poduzelo ništa kako bi časnike Hrvatske vojske izvelo pred Sud BiH. Međunarodna tjeralica za njima nikada nije raspisana, a od hrvatskog pravosuđa do sada nije zatraženo ni njihovo ispitivanje u svojstvu osumnjičenih, odnosno prijavljenih. Iako nije poduzela ništa da im se sudi u BiH, Gordana Tadić je odlučila predmete protiv generala iz Hrvatske ustupiti pravosudnim organima koji ih neće procesuirati”, tvrdi Istraga.ba.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI