IVANA KEKIN NIMALO NE DVOJI: Slučaj Fortenova jasan je znak! ‘Ruski utjecaj nastavlja se i dalje’

foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

“Jasno je da se ruski utjecaj nastavlja i dalje”, rekla je predsjednica Nove ljevice i saborska zastupnica Ivana Kekin za HRT komentirajući transakciju kojom je 43,4 posto udjela u Fortenovi od ruskog Sberbanka kupio Saif Alketbi, ulagač iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Kekin je istaknula da se za investitora iz Emirata jasno špekulira kako je zapravo povezan s ruskim kapitalom.

“Jasno je da se ruski utjecaj nastavlja i dalje i jasno je da je od početka sankcija Dubai služio kao, recimo, jedno sigurno utočište za ruski kapital kojem je Europska unija rekla da više nije dobrodošao. I u tom smislu držim da je to izrazito zabrinjavajuće, pogotovo kada znamo koliko je zapravo strateški bitan položaj kompanije Fortenova”, rekla je Kekin.

Rekla je kako iz onoga što je došlo u javnost proizlazi da ni premijer Andrej Plenković ne zna o čemu se tu radi, dodajući da je to možda najproblematičnije od svega.

Kekin je ustvrdila i da smo kod energetike već izgubili utjecaj te se upitala je li nam se to već dogodilo ili se događa s hranom i vodom.Na pitanje o procjenama da je u pozadini pokušaj destabilizacije hrvatske prehrambene industrije, Kekin je rekla da je teško špekulirati i da ne bi voljela da se javnosti šalju zastrašujuće poruke, ali da je u svakom slučaju pravo pitanje kako je moguće da Vlada RH nije imala pojma da se to događa.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI