Ivan Crnjac: ‘Reakcije na misu raspršile su mit tolerancije i suživota, sad bauk od mise leti iznad Sarajeva’

Previranja u BiH oko održavanja misa zadušnica za žrtve Bleiburga za naš portal komentirao je novinar i politički komentator Ivan Crnjac.

Crnjac smatra da su reakcije iz Sarajeva prokazale da su teze o suživotu i toleranciji unutar BiH samo puste želje i mantre.

“Reakcije oko mise raspršile su mit tolerancije i suživota kojeg je Sarajevo godinama propagiralo za prizemne promidžbene svrhe. Poput maslačka na vjetru tako sada i bauk od mise lebdi iznad Sarajeva, a oni koji se kunu u vlastitu ispravnost ne poznaju osnovne postulate i pravila Katoličke crkve. Svi katolici u BiH, barem većina njih, itekako dobro znaju razliku između, primjerice, klanjanja u džamiji i neke političke organizacije. Nikada nećete čuti zlonamjerno sprdanje s muslimanima i proglašavanje njihove molitve za mladomuslimanstvo ili djelovanje u handžar diviziji”, rekao nam je Crnjac.

Danas smeta misno slavlje, sutra način na koji pričate

Novinar Crnjac upozorio je na totalitarističke pretenzije koje se podupiru kroz instituciju Predsjedništva BiH.

“S druge strane, katolici su doživjeli upravo to – slavljenje pukog čina veličanja Boga postalo je ustaštvo, a svi katolici markirani su kao ustaše i fašisti. To nije i ne može biti način na koji se treba ophoditi u gradu i državi koja Hrvate i katolike pokušava uvjeriti da je (i) njihova. “Danas smeta misno slavlje, sutra možda način na koji pričate, dišete, hodate ili kako se zovete. U 2020. godini vidjeli smo, bez obzira vjerujemo li u Boga ili ne, kako izgleda jedan novi totalitarizam koji je uveliko osnažen kroz državne institucije poput Predsjedništva BiH”, zaključio je Crnjac.



Ranije u četvrtak o sarajevskim prosvjedima očitovali su se general Ljubo Ćesić Rojs i predsjednik HSS-a BiH Mario Karamatić.

Rojs smatra da su se pobunili potomci ostataka jugokomunista koji su ubijali nevine, dok je Karamatić potvrdio da se samo nastavlja jednaki pravac unitarističke bošnjačke politike.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI