Istraživanje o sigurnosti hrvatskih gradova: Ovaj je grad ponovno proglašen najsigurnijim

Ivo Cagalj/PIXSELL

Priznanja su dobili Grad Opatija za projekt "Siguran gost - zadovoljan gost", u kojem su se prevenirale krađe na plažama i provalne krađe, te Grad Pula za projekt skrbi o kućnim ljubimcima "Pula Pet +".

U okviru istraživanja o sigurnosti gradova, predstavljenog u Opatiji na međunarodnoj konferenciji Sigurnost gradova – SIGG 2017., nasigurnijim hrvatskim gradom ponovno je proglašen grad Sinj.

Istraživanje je proveo časopis “Zaštita”  u gradovima s više od 20.000 stanovnika, odnosno u 29 hrvatskih gradova, a sigurnost se istraživala prema četiri kriterija – imovinska kaznena djela, nasilna kaznena djela, prometni prekršaji, odnosno poginule i ozlijeđene osobe u prometu, te zlouporaba droge. Uvaženo je i povećanje broja stanovnika tijekom turističke sezone.

Izvršna urednica časopisa “Zaštita” Nataša Gajski Kovačić rekla je da se Sinj, koji je po tim kriterijima najsigurniji, učvrstio na poziciji sigurnih hrvatskih gradova, jer je već četiri godine za redom na prvom mjestu. Navela je da je analiza ove godine proširena subjektivnim osjećajem sigurnosti građana u deset hrvatskih gradova i njihovom percepcijom osobne sigurnosti. Prema rezultatima objavljenima u časopisu “Zaštita”, građani se najsigurnije osjećaju u Dubrovniku i Sinju, a najmanje sigurno osjećaju se u Splitu i Karlovcu.

Na početku skupa objavljeni su rezultati natječaja i dodjeljena priznanja za najbolji projekt prevencije sigurnosti u lokalnoj zajednici. Priznanja su  dobili Grad Opatija za projekt “Siguran gost – zadovoljan gost”, u kojem su se prevenirale krađe na plažama i provalne krađe, te Grad Pula za projekt skrbi o  kućnim ljubimcima “Pula Pet +”.

Državni tajnik u MORH-u Tomislav Ivić na konferenciji je istaknuo važnost koordiniranog djelovanja i suradnje svih nadležnih institucija u aktualnim izazovima sigurnosti. Kad je riječ o migrantskoj krizi ili klimatskim promjenama koji utječu na svakodnevicu, važno je, dodaje, ulagati u sigurnosne mjere, poput preventive urbanih rizika i zaštite kritične infrastrukture.



Konferenciju Sigurnost gradova – SIGG 2017 . organizirali su Hrvatski forum za urbanu sigurnost i časopis “Zaštita”, a pokrovitelji su Vlada RH i Grad Zagreb.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI