Istražili smo ‘spornu’ imovinsku karticu ministra Beroša. Evo što je u njoj sve navedeno!

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Zamjenica ravnatelja KBC-a Sestara Milosrdnica Dijana Zadravec u telefonskom “sukobu” s ministrom zdravstva Vilijem Berošom napomenula je kako su “postojale razne informacije kada su imovinske kartice bile tema pa je tako pod znak upitnika došla i njegova imovinska kartica”.

Na upit što je sporno u toj kartici, u današnjoj je izjavi ostala prilično zagonetna te rekla da se time trebaju baviti novinari koji to moraju istražiti.

Potaknuti njezinom idejom, odlučili smo istražiti imovinsku karticu ministra Beroša. Evo što piše u njoj…

Ministar prima plaću u bruto iznosu od 23.267,84 kuna što je neto od 15.622,47 kuna. Od ostalih primanja, zabilježeno je medicinsko vještačenje na Sudovima Republike Hrvatske za što Beroš godišnje dobiva 32.493,02 kune. Od ostalih prihoda dobiva godišnje 15.469,19 kuna.

U Privrednoj banci ima kredit od 318.466,24 kuna duga, s mjesečnom ratom od 2835,49 kuna i rokom vraćanja od 120 mjeseci. U istoj banci postoji još jedan eurski kredit u visini 55.967,97 eura, kamatnom stopom od 2,94 posto, s mjesečnim anuitetom od 501,70 eura te rokom vraćanja od isto 120 mjeseci. Oba kredita, ministar je podignuo 2019. godine.



Čudno je da je kredit na 10 godina ugovoren s tako niskom kamatnom stopom koju uglavnom imaju samo stambeni krediti.

U vlasništvu ima stan od 140 četvornih metara u zagrebačkom kvartu Rudeš, a stekao ga je, kako je navedeno u Imovinskoj kartici “kupnjom iz primitaka ostvarenih od nesamostalnog rada, i zaduženjem kod banke odnosno kreditnim sredstvima. Kreditom je kupio još jedan stan u Vrapču od 50,95 četvornih metara površine.

Primjetno je kako su vjerojatno kreditima iz PBZ-a kupljena oba stana.

U Laduču blizu Zagreba posjeduje voćnjak, površine 1692 četvornih metara i to kupnjom iz primitaka ostvarenih od nesamostalnog rada.

Nasljedstvom je stekao stan u Jelsi, površine 86 četvornih metara, a kako je navedeno u Imovinskoj kartici, u tom je stanu suvlasnik s trećim osobama. Također je nasljedstvom stekao kuću s okućnicom u Jelsi, površine 135 četvornih metara, gdje je također suvlasnik s trećim osobama. Još je jedan stan u Vrapču stekao nasljedstvom, a i tu je suvlasnik s trećim osobama. Taj stan ima 107,42 četvornih metara površine.

U Jelsi je nadalje suvlasnik dva vinograda – jednog površine 984 četvornih metara i drugog površine 838 četvornih metara. I u tim je nekretninama suvlasnik s trećim osobama.

U imovinskoj kartici navedene su i još neke “druge nekretnine”, ali nije precizno utvrđeno o čemu je riječ. Uglavnom te se nekretnine također nalaze u Jelsi, imaju površinu 226 četvornih metara, Beroš ih je također stekao nasljedstvom i u njima je suvlasnik s trećim osobama.

Dva automobila, gliser i poslovni udio

Što se tiče pokretnina, ministar zdravstva posjeduje osobni automobil Audi A3, kupljen 2011. godine, a u trenutku podnošenja izvješća taj je automobil vrijedio 75 tisuća kuna. Kupio ga je od primitaka od nesamostalnog rada. Uz njega ima još jedan osobni automobil – Jeep, kupljen 2008. godine i to kreditnim sredstvima. U trenutku podnošenja izvješća taj je automobil vrijedio 120 tisuća kuna.

Beroš ima i gliser FIART23, kupljen 2002. godine iz primitka ostvarenih iz nesamostalnog rada. U trenutku podnošenja izvješća, gliser je vrijedio 70 tisuća kuna. Zanimljivo je kako je u toj pokretnini, ministar suvlasnik s trećim osobama.

Od ostalih pokretnina ima sat Breitling, vrijedan 35 tisuća kuna, a kupio ga je iz primitaka ostvarenih od nesamostalnog rada.

Ministar zdravstva također ima poslovni udio u tvrtki Acta Med. Naziv pravne osobe je Odvjetničko društvo KALLAY i PARTNERI d.o.o., a Beroš ga je stekao kako je navedeno “na neki drugi način”.

Uz sve navedeno, ministar ima i 21 tisuću eura ušteđevine.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI