ISTRAŽILI SMO CIJENE NA MORU: Smještaj nude ‘za siću’, u Hvaru daju uslugu više, a kava u Dubrovniku može se popiti za 10 KUNA!

Wikimedia Commons

Zbog koronavirusa, turistička sezona u Hrvatskoj je na koljenima. Ugostitelji grcaju u problemima, a neki zbog krize svoje objekte nisu niti otvorili. U problemima bi se mogli naći i iznajmljivači apartmana. Dođe li do drugog vala te zatvaranja granica, možemo se pozdraviti sa stranim turistima, što znači da se možemo pozdraviti i sa pozamašnom zaradom koju svake godine ubiremo od turizma.

Vječno pitanje koje se postavlja jest hoće li se zbog praznih apartmana spustiti i njihove cijene, kako bi se barem koliko-toliko napunili kapaciteti. Iako su na početku sezone, praktički kada je počeo lockdown, iznajmljivači govorili kako ne razmišljaju o spuštanju cijena, izgleda da su ipak odustali od namjere da ih dignu u nebesa.

Provjerili smo cijene privatnih iznajmljivača

Osim Njuškala i specijaliziranih portala gdje se najčešće traži smještaj, posljednjih nekoliko godina hit je i traženje smještaja preko Facebooka. Na toj društvenoj mreži korisnici mogu pronaći nekoliko grupa u kojima članovi nude i traže smještaj na moru, a baš od tamo ovih se dana može iščitati da su cijene pale.

Primjerice, na Makarskoj rivijeri mogu se pronaći apartmani u kolovozu koji primaju do šest osoba, a iznajmljuju se za 80 eura po danu. Za isti kapacitet u Ninu se može pronaći smještaj za 70 eura, dok u Pirovcu nude smještaj za šest osoba za 58 eura. U Omišu pak se čak dva apartmana nude za ukupno 100 eura.



Ima dakako i onih koji su odlučili pretjerati, pa se tako mogla pronaći informacija da se na Čiovu apartman za dvoje odraslih i troje djece krajem kolovoza nudi za 150 eura po danu, što je debelo iznad svih cijena koje smo vidjeli.

Studio apartmani i apartmani za do tri osobe početkom srpnja nude se do 50 eura maksimalno. Osim u Ninu, isti takav apartman na otoku Korčuli, smješten prvi red do mora može se također iznajmiti za 50 eura.

U okolici Zadra, ovakvi se apartmani nude za 45 eura, a u Grebaštici, Kaštel Štafiliću, Murteru te Novigradu u Istri, za do tri osobe, a ponegdje i četiri, plati ćete 40 eura po danu.

U Šibeniku i okolici, smještaj za četiri osoba može se pronaći od 40 do 50 eura, dok se za šest osoba može pronaći smještaj između 75 i 100 eura.

Dubrovnik spustio cijene

Ono što nas je posebno zaintrigiralo jest relativno jeftin smještaj koji se nudi u Dubrovniku. Grad koji slovi za jedan iod najskupljih u Hrvatskoj, sukladno situaciji spustio je cijene smještaja. Smještaj se u špici sezone u centru grada nudi za sitnih pedesetak eura po danu, pa sada bilježe najviše domaćih turista.

Iz Turističke zajednice Grada Dubrovnika kazali su nam da se prema zadnjim brojkama koje imaju od prije nekoliko dana u Dubrovniku odmara 2500 turista, od čega najviše domaćih, a nakon njih na drugom su mjestu turisti iz Njemačke. Ta je brojka drastično manja u odnosu na proteklu godinu, odnosno u Dubrovniku je trenutno čak 89 posto manje gostiju nego prošle godine u isto vrijeme. No, kako kažu, brojke su neusporedive jer je situacija takva kakva je.

Cijene u Dubrovniku smanjili su i hoteli, ali i privatni iznajmljivači, u prosjeku za nekih 30 posto, a oko polovice ugostitelja ostalo je zatvoreno.

No, ono čime su mamili turiste pod svoje zidine su razne akcije koje su uveli, pa su tako na primjer do prije nekoliko dana bile smanjene cijene za šetnju Zidinama te za odlazak na Lokrum, a besplatan je bio i posjet gradskim muzejima. Iz TZ-a nam govore da je i dio ugostitelja prilagodio cijene. Iako su neki ostavili prošlogodišnje, puno ih je uvelo neke posebne akcije, pa se kava u gradu može popiti za simboličnih desetak kuna.

Iz Turističke zajednice kazali su nam kako očekuju solidnu sezonu. Njima svake godine najviše turista dolazi avionom, a narednih dana najavljeno je nekoliko letova, pa se očekuju turisti iz Rige te Njemačke.

Inače, Dubrovnik je prijašnjih sezona imao najviše turista iz Velike Britanije, potom iz SAD-a, a na trećem su mjestu bili turisti iz Njemačke. U vrijeme koronakrize, sve se potpuno zaokrenulo, pa su sada na prvom mjestu domaći turisti, dok su Njemci na drugom mjestu. Baš taj velik broj domaćih turista jako veseli Turističku zajednicu, istaknuli su na kraju našeg razgovora.

Hvar čeka otvaranje zračnih koridora

Nedavno je pak kao bomba odjeknula vijest o malom broju turista u gradu Hvaru. No, kako nam je u razgovoru kazao direktor Turističke zajednice Grada Hvara, Petar Razović, ta bojka od šezdeset i nešto turista odnosila se na dnevni dolazak stranih turista na dan 26.6.2020.

U gradu Hvaru trenutno odmara 847 gostiju, no iz TZ-a primjećuju kako je velik broj gostiju smještenih kod privatnih iznajmljivaća neprijavljen u sustavu e-visitor.

I oni, kao i Dubrovnik, bilježe pad u odnosu na prethodnu godinu, a do 30.lipnja pad noćenja u odnosu na prošlu godinu bio je 86 posto.

Kako ističe Razović, i oni čekaju otvaranje zračnih koridora, a veseli ih što nadolazećeg vikenda očekuju avion iz Dublina, ali i iz Londona, što je rezultat uspješnog udruženog oglašavanja s jednom britanskom kompanijiom. Što se tiče domaćih turista, njihov je broj ostao na razini prošlogodišnjih dolazaka, a tome ui prilog ide činjenica da nisu poskupile cijene za trajekt.

Inače, privatni iznajmljivači u Hvaru cijene su korigirali do 30 posto, dok su hoteli nekim akcijama i povoljnijim ponudama spustili cijene do 15 posto.

Praksa je, kaže nam Razović, da cijene za srpanj i kolovoz ostaju kao i inače, no da se turistima daje usluga više nego inače, zaključuje direktor Turističke zajednice.

Istra na povoljnoj poziciji

Bivši ministar turizma u vladi Tihomira Oreškovića, Anton Kliman, kazao je u razgovoru za portal 7Dnevno da se sezona u Istri odvija na razini očekivanog s obzirom na epidemiološku situaciju koja nas je zadesila.

“Istra je auto-destinacija te ima veoma pogodan položaj na mediteranu”, ističe Kliman.

U Istru se, govori nam, spustilo dosta turista iz Slovenije i Austrije, a očekuje se i dolazak njemačkih turista. Problem koji se pritom javlja jest i činjenica da su ljudi uslijed koronavirusa ispucali svoj godišnji odmor, pa bi mnogi i zbog toga mogli odgoditi svoj posjet Hrvatskoj.

No, nešto se događa, kaže Kliman, a situacija je optimistična. Ako sve bude u redu, Kliman smatra da bi Istra mogla izvući 30 do 35 posto od turizma ove godine, a nada se i više, dok će južnije destinacije, koje su ovisne o avio-turistima, zabilježit skromnije turističke rezultate sve do otvaranja zračnih koridora, zaključuje Kliman.

Ako nas ne pogodi jak drugi val koronavirusa, možda će se nešto od sezone i spasiti. No, jedno je sigurno – situacija nikada nije bila povoljnija za domaće turiste, kojima se nude brojne pogodnosti. Hoćemo li to moći iskoristiti, s obzirom na ne baš povoljne ekonomnske prilike s kojima se borimo ne od ove koronakrize, već više od deset godina, vidjet će se na kraju sezone, kada se budu finalizirale brojke o turističkim (ne)uspjesima ove godine…

Facebook Comments

Loading...
DIJELI